Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine yönelik, “Ülkemizin egemenliğine daha önce eşi benzeri görülmemiş bir müdahale” yorumunda bulunurken "Almanya'daki herkesi buna karşı koymaya çağırıyorum." dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, RedaktionsNetzwerk medya grubuna yaptığı açıklamada, "Erdoğan'ın Almanya'daki seçim kampanyasına müdahale etmesi, Alman halkını birbirine düşürmeye çalıştığını gösteriyor" dedi. 

SPD BAŞKANI MARTIN SCHULZ: ERDOĞAN ÖLÇÜYÜ KAÇIRDI

Erdoğan'ın sözlerine SPD (Sosyal Demokrat Parti) lideri Martin Schulz da bir tweet ile tepki gösterdi. "Erdoğan ölçüyü tamamen kaçırdı" diyen Schulz ayrıca, "Özgür ve demokratik Türkiye için mücadele edenlerin daha da çok yanında olacağız" ifadelerini kullandı.

Sigmar Gabriel, bir önceki açıklamasında gelecekte Recep Tayyip Erdoğan'a daha az dikkat gösterileceğini belirmiş ve "Uzun süre ona karşı mantıklı bir tutum sergilemeye çalıştık. Bazen belki de onu çok fazla dikkate almamak daha iyi" ifadelerini kullanmıştı.

GABRİEL: DENİZ YÜCEL'İ TÜRKİYE REHİN ALDI

"Deniz Yücel hala tutuklu çünkü bana göre Türkiye onu rehin aldı." Alman hükümetinin elinde Türkiye'yi Yücel'in serbest bırakılmasına zorlamak için sadece diplomatik ve ekonomik araçlar olduğunu kaydeden Gabriel, "sonuçta hükümet Türkiye'yi işgal edecek değil" ifadesini kullanmıştı.

ERDOĞAN: BUNLARIN HEPSİ TÜRKİYE DÜŞMANI

Erdoğan ise, Almanya'da yapılacak seçimlerle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"SPD ve Hristiyan Demokratlar olarak 'Türkiye'yi ne kadar hırpalarsak o kadar içeride fazla oy alırız' havasına düşmüşlerdir. Ben de Almanya'daki bütün soydaşlarıma diyorum ki sakın bir yanlışa düşüp de bunları desteklemeyin. Ne Hristiyan Demokratları ne SPD'yi ne Yeşilleri. Bunların hepsi Türkiye düşmanıdır.

Orada şu anda Türkiye'ye karşı düşmanlık yapmayan siyasi partilere gerekli desteği verin. Birinci parti, ikinci parti olmaları önemli değil, onlara verin. Çünkü bu bir yerde artık Almanya'da yaşayan tüm vatandaşlarımın bir onur mücadelesidir."