1990’lı yıllarda Almanya’da yaşayan eski bir Guantanamo tutuklusu olan Mohamedou Ould Slahi’nin ülkeye girişine izin verilmiyor. 

Eski tutuklunun ABD’li insan hakları avukatı eşi ve çocuğu hâlâ Berlin'de yaşıyor. Ayrıca hayatının anlatıldığı Hollywood filminin Berlin film festivalinde gösterilecek olmasına rağmen şu ana kadar vize başvurusuna olumlu bir yanıt verilmedi. Gerekçe olarak ise WDR, ARD ve SZ gazetesinin özel haberine göre başvuruyu değerlendiren Alman makamları Slahi’in suçsuzluğu konusunda şüphe duyuyor. 

11 Eylül 2001 terör saldırısıyla bağlantılı terör zanlılarının işkence görüp tutulduğu Guantanamo Hapishanesi, ABD Başkanı Joe Biden’ın kapatılacağı yönündeki açıklamasından sonra yeniden gündeme gelmişti.

1990’lı yıllarda Duisburg’da öğrenim gören Moritanyalı Mohamedou Ould Slahi, 2002 yılında Afganistan’da El-Kaide terör örgütüyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle CIA tarafından memleketinde tutuklanıp Guantanamo’ya götürüldü. 2010 yılında hakimler delil yetersizliğinden serbest bırakılmasını istedi. Ancak ABD hükümetinin itirazı üzerine 6 yıl daha Guantánamo’da tutuklu kaldı. Daha sonra Obama dönemindeki araştırma komisyonu tarafından serbest bırakıldı. Aynı şekilde Federal Alman Suç Dairesi de Slahi’nin 11 Eylül saldırısına karıştığıyla ilgili delil bulamadı.

KİTAP YAZDI VE HOLLYWOOD FİLMİNİ YAPTI
Guantanamo’da 760 numaralı tutuklu olarak bulunan Slahi, hapishanedeki günleriyle ilgili ‘Guantanamo günlükleri’ adlı bir kitap yazdı. Hollywood, Guantanamo Hapishanesi istatistiklerine göre en fazla işkence gören tutuklular arasında yer alan Slahi’nin hayatını geçen yıl beyaz perdeye aktardı. Jodie Foster ve Tahar Rahim’in başrolünde oynadığı ‘The Mauritanian-Moritanyalı’ adlı film bu yıl ABD’de gösterime girecek. Filmin Almanya prömiyerinin ise haziran ayına ertelenen Berlin Film Festivali Berlinale’de gösterilmesi planlanıyor. Ancak, Slahi’nin filmin prömiyerine katılmak için yaptığı başvuru da reddedildi.

TAGESSCHAU: KUZEN, BİN LADİN'İN DANIŞMANIYDI
Slahi'yi Amerika Birleşik Devletleri'nin odağına getiren El Kaide bağlantılarıydı. "Ebu Hafs el-Moritani" olarak da bilinen kuzeni ve kayınbiraderi Mahfouz Ould al-Walid, Usame bin Ladin'in danışmanı oldu ve terör örgütünün liderlik çemberinin bir üyesi olduğu açıklandı. 9/11 saldırıları. ABD gizli servisleri, 1990'larda Slahiam'ın kayınbiraderinin telefonla para istediğini öğrendi. Kasım 1999'da Ramzi Binalshibh ve diğer El Kaide üyelerinin Slahi'nin Duisburg'daki dairesinde konakladıkları belirtildi. Slahi'nin gençlere "Tanrı için savaşmak istiyorsan, Bosna'ya gitme." “Afganistan daha iyidir.” Slahi'nin kendisi 1999 yılının sonunda vizesinin süresi dolduğu için Almanya'yı terk etmek zorunda kaldı. Kanada'ya taşındı ve ardından Ocak 2001'de Moritanya'ya geri döndü. ABD'deki 11 Eylül saldırılarından sonra yerel güvenlik güçleri tarafından tutuklandı, sorguya çekildi ve ardından CIA tarafından kaçırıldı. Önce sekiz ay alıkonulduğu Ürdün'e, ardından Afganistan'daki bir askeri üsse ve son olarak da tutuklanarak Guantanamo'ya götürüldü.