German-Foreign-Policy’de ‘Türkiye için tanklar’ başlıkla yayınlanan haber-analizinde Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırıda Alman savaş tanklarını kullandığını yazdı.

Haber-yorumda şöyle denildi: ‘Türkiye Afrin’e saldırmaya başladı. Operasyonun aslında asıl amacı Suriye’deki Kürt özerk bölgesini ortadan kaldırmak ve kendi ülkesinde de Kürt örgütlerine karşı da acımasız bir şekilde karşılık vermek. Saldırılarda ağır Alman tankları kullanılıyor. Türkiye Almanya’dan silah satın alan önemli bir alıcı ülke. Merkezi Bonn’da bulunan Uluslararası Silahsızlanma Merkezi (BICC) raporlarına göre Türkiye’nin kullandığı 2500 savaş tanklarından 720’den daha fazlası Alman üretimine dayanıyor. Yine BICC raporuna göre Leopard 2A4 tipi 350’den daha fazla savaş tankları, 2006- 2014 yılları arasında Türkiye’ye satıldı. Leopard 2A4 NATO sözleşmesinin 5. maddesi gereği savunma amaçlı kullanılmakla sınırlandırılmıştı. Hatta sözkonusu bu tanklar İŞİD’e karşı müdahalede kullanıldı. 2015-2016 yılları arasında Türkiye’nin Kürt illerine karşı yapılan operasyonlarda savaş tanklarını kullandı. BM Yüksek Komiserliği yaptığı sert açıklamalara bu operasyonları kınadı. ‘

İŞADAMLARINDAN SANCAK RHEİNMETALL İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYOR

German- Foreign-Policy’e göre Almanya’nın dev silah sanayinin isimlerinden Rheinmetall, Erdoğan’ın yakın işadamlarından ve Türkiye’de savunma sanayinin önde gelen şirketlerinden BMC’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ile ortak işbirliği yapmak istiyor.

Haber-yorumda ‘Alman Rheinmetall şirketi, Türkiye'de BMC ile ortak bir tank fabrikası kurmayı planlıyor. Türkiye geleneksel Alman silah ihracatının en büyük alıcılarından biri. Türkiye, Almanya'daki silah ihracatı düzenlemelerinden bağımsız olabilmek için, Rheinmetall şirketinin „uzmanlığından faydalanmak“ istiyor. Bunu, şirket ortaklığıyla kurulacak olan fabrikalar yoluyla gerçekleştirmek istiyor’ denildi.

Erdoğan’ı gördükçe aşık oldum, böyle bir ilahi aşk iki erkek arasında olabiliyor sözünün de sahibi BMC şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak bir süre önce savunma sanayi alanını stratejik olarak gördüklerini belirterek savunma  ürünlerini Karasu’da üreteceğini açıklamıştı. Bakanlar Kurulu’nun kararıyla BMC’ye savunma sanayi kenti inşa etmek üzere Sakarya Karasu’da 2 bin 500 dönüm arazi tahsis edilmişti.

Alman silah sanayi tekeli Rheinmetall BMC ile birlikte panzer fabrikası kurmayı amaçlamaktadır. Mart 2017'de Ankara, 100 Leopard 2A4'ü en yeni Rheinmetall savunma teknolojisi ile donatmak için izin başvurusunda bulundu. Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile 6 Ocak'ta yaptığı görüşme sonrasında, Dışişleri Bakanlığına, projenin gündemine konmasını istemişti.

Ankara özgürce yüzüyor

German-Foreign-Policy’e göre Afrin’e yönelik saldırı aynı zamanda Türk ordusunun gelecekteki kapsamını önemli ölçüde artırmayı amaçlıyor.  Haber-yoruma göre Türkiye aynı zamanda savunma sanayisinde dışa bağımlılığı mevcut ölçüde azaltmak istiyor. Zaten Çin'de  B-611  200 kısa menzilli füzeler satın aldı ve geçen Eylül ayında Rusya'da S-400 hava savunma sisteminin alımı için sözleşme imzaladı. Savaş panzerlerini de Türkiye kendisi inşa etmek istiyor. Almanya'nın en büyük savunma sanayii şirketlerinden Rheinmetall  Türkiye'de savunma sanayi şirketi BMC ile ortak savunma sanayi projeleri üretmek istiyor. Altay tankı ihalesini kazanırsa Rheinmetall Türk ordusu için tank üretecek. Rheinmetall ile Türkiye’de bir ortak girişimin sahibi olan Türk BMC şirketi, planlanan 1000 savaş tankından 100 ila 200 adetlik ilk dilimini üretmek için teklif verdi.

BMC, ihaleyi kazanırsa, Rheinmetall teorik olarak, yüzde 40 hissesine sahip olduğu ortak girişim RBSS aracılığıyla tankın üretiminde yer alabilir. Ancak bunun için Alman hükümetinin ihracaat iznine ihtiyaç duyacak.

Süheyla Kaplan / Hamburg