Seçimlerin hemen ardından CHP seçmeninin Adalet ve Kalkınma Partisi'yle koalisyona sıcak bakmadığı söyleniyordu. Geçen 3 haftada CHP'lilerin Adalet ve Kalkınma Partisi'yle koalisyona bakışında bir değişiklik var mı?

Bakanlar Kurulu'nu Saray'da mı toplayacak?

null

Nihat Şahinler (Özel sektör-Yönetici)

Dedem, Fındıklı Belediye Başkanlığı, babam, amcalarım, partide yöneticilik yaptı. AKP-CHP koalisyonu olursa bir daha CHP'ye oy vermem. CHP koalisyonda, ne yapacak? Saray'a gidip Bakanlar Kurulu'nu mu toplayacak? Ekonomik vaatler zaten bir partinin yapması gerekenler. 17/25 Aralık, Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'ne dönmesi ise farklı bir durum ve benim kırmızı çizgilerim. CHP, AKP ile koalisyon yapar ve bunların hesabını sormazsa ilk seçimde MHP ya da HDP değil, daha radikal ulusalcı partilere oy veririm. Erken seçim ise olmamalı. Halka, "Beceremediniz oy verirken yeniden mi oy verin" diyecekler. CHP-MHP dışardan HDP destekli koalisyon en ideali, ama MHP yanaşmıyor. Solun oyu belli. Halk, tek başına iktidar yapmıyor. AKP ve MHP'nin tabanını ve aldıkları oyu toplarsanız seçmeninin "siz kurun" diye mesaj verdiğini anlarsınız. TBMM Başkanlığında da bu işbirliğini gördük.

İlkelerinden taviz vermeden koalisyona 'evet' diyorum

null

Sami Gökçe (Gazeteci)

CHP, cumhuriyeti kuran bir siyasi organizasyon. Hayata soldan bakan, Atatürk ilkelerini kendisine hedef edinen sosyal demokrat bir kitle partisi. Birçok nedenden dolayı AKP'ye karşı çıkan bir siyasi parti. Türkiye'deki sosyal ve siyasal yapıyı bilen birisi olarak mevcut koşullarda sosyal demokrat bir partinin tek başına iktidar olamayacağının farkındayım. Bu nedenle koalisyona 'evet' diyenlerdenim. İlkelerini hayata geçirebilmek için bir siyasi partinin iktidar veya iktidar ortağı olması lazım. İktidar olmayan partinin veya partilerin iddialarını gerçekleştirme olanağı yok. Ancak ilkelerinden taviz vermeden iktidar ortağı olması gerektiğini düşünüyorum.

AKP seçmeniyle farklı düşünüyoruz

null

Meliha Sivas (Sekreter)

CHP dışında bir partiyi alternatif olarak düşünmedim. Sosyal demokrat bir çevrem ve ailem var ve CHP'ye veririz. AKP-CHP koalisyonu beni rahatsız eder çünkü AKP'den ve ona oy veren seçmenden farklı düşünüyorum. Farklı görüşlerimiz olmasa farklı partilere oy vermeyiz. Diğer yandan ülkenin yönetilmesi lazım ve koalisyon da mecburiyetten oluyor. AKP'yle koalisyondan elbette rahatsız olurum ama hükümet kurdular diye de oyumu değiştirmem.

MHP yanaşmıyor, Türkiye kaybediyor

null

Cemal Paşaoğlu (Esnaf)

Hayatımda bir kez Refah Partisi gelmesin, diye Anavatan Partisi'ne verdim ama onun dışında tercihim hep CHP oldu. Ailemden bu seçimde başkanlık sistemi gelmesin diye HDP'ye oy veren oldu. AKP-CHP koalisyonu, beni rahatsız eder. AKP'yle ittifak yapan, politikalarına ortak olmuş demektir. CHP koalisyon yaparsa da ilk seçimde HDP olur tercihim. Benim kırmızı çizgilerim belli: 17/25 Aralık, Cumhurbaşkanı'nın yasal sınırlara çekilmesi, demokrasi, hukukun üstünlüğü. Değişeceklerini bilsem, AKP-CHP koalisyonunun iyi bir taraftarı olurum, ama değişeceklerini sanmıyorum. Çünkü AKP, demokrasiye inanmıyor. Erken seçimi, AKP tek başına iktidar olur endişesiyle istemiyorum. CHP-MHP-HDP koalisyonu ülkenin kurtuluşu, geleceği ve toplumsal barış için Türkiye'nin şansı ama MHP yanaşmıyor, Türkiye kaybediyor.

"Düşmanımın düşmanı dostumdur"

Emre Baykurt (Avukat)

Ne 7 Haziran gecesi ne de bugün, AKP-CHP koalisyonuna sıcak bakıyorum. İki partinin anlaşmaları neredeyse imkânsız. Çünkü AKP'nin olmazları, CHP'nin mutlaka olması gereken talepleri. Tabii bir koalisyonda her iki parti de bazı taleplerinden vazgeçecek ama benim kırmızı çizgilerim, devletin seküler yapısı, adaletin özgürleşmesi, yolsuzluklar. Bunlardan vazgeçmediği sürece CHP ile bağımı koparmam ama yine de AKP'yle koalisyon yapmasını istemiyorum. Doğru olan HDP'nin dışardan destekleyeceği CHP-MHP koalisyonu. MHP, HDP'ye sıcak bakmasa da AKP'nin Türkiye'yi getirdiği nokta itibariyle "düşmanımın düşmanı dostumdur" mantığıyla hareket etmeli. BBC