Dün AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüşmesinden sonra “Avusturya Almanya için bir bekleme odası değildir” açıklamasında bulunan Avusturya Başbakanı Werner Faymann, bugün Almanya’nın sığınmacıları doğrudan Türkiye ya da Ürdün’den alabileceğini söyledi. 

Doğrudan Almanya’ya alsınlar

Avusturya’nın “Kurier” gazetesine açıklama yapan Faymann, Almanya’ya sığınmacıları Yunanistan ya da Suriye’nin komşularından doğrudan alması çağrısında bulundu.

Faymann, “Almanya günlük kota belirlemeli ve buna göre sığınmacıları Yunanistan, Türkiye ya da Ürdün’den doğrudan Almanya’ya getirmeli” ifadelerini kullandı.



Günlük kota belirlesin ve bize bildirsin

Avusturya’nın sığınmacıların dağıtım merkezi olmak istemediğini kaydeden Faymann, “Bu artık bir son bulmalı” dedi. Her gün binlerce sığınmacının ülkeye gelmesini Avusturya’nın kaldıramayacağını belirten Faymann, “Almanya günde 1000 mi, 2000 mi ya da bir sığınmacı mı almak istiyor bildirmeli” diye konuştu. Sığınmacıların AB sınırında dağıtımının yapılması gerektiğini savunan Werner Faymann, sığınmacıların 2 bin kilometre yürümelerine izin vererek, Avusturya’nın bekleme odasına dönüşmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi. 

Avusturya Almanya’dan daha fazla sığınmacı aldı

Avusturya’nın geçtiğimiz yıl 90 bin sığınmacı aldığını hatırlatan Faymann, bunun ekonomik güce bakıldığında Almanya’nın aldığı sığınmacı sayısından daha fazla olduğuna dikkat çekti. Faymann, “Ülkelerin nüfusuna göre sığınmacı almaları durumunda AB içerisinde 2 milyon sığınmacıyı dağıtabiliriz” ifadelerini kullandı

Merkel’e eleştiri

Merkel’in ”B planım yok” şeklindeki açıklamalarını da eleştiren Faymann, “Korkarım onun B planı, sığınmacıların geçişine izin vermek. Bu ise kabul edilebilir bir plan değil” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün (Salı) Avusturya’yı sınırları kapaması nedeniyle eleştirmiş, bunun sığınmacı akının durdurulmasına katkı sağlamadığını, sadece ekonomiye zarar verdiğini dile getirmişti.