"Özel yaşamın gizliliğini ihlal eden paylaşımlarla acılı aileye ikinci kez mağduriyet yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur" diyen Av. Erdem, şiddete maruz kalıp hâlâ komada olan M. E.'nin ailesinin de bu durumdan rahatsız olduğuna yer verdi.

Avukat Erdem şöyle dedi:  

Haberlerde veya paylaşımlarda kişinin sadece adının ve soyadının baş harflerinin verilerek haber yapılması durumunda veya yüzünün mozaik yöntemiyle iyice belirsizleştirilerek yayınlanması halinde eylem suç oluşturmayacaktır. Tersi durumlarda özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar kapsamına girer ve kişisel verilerin ihlalini suç sayar.

AYRILDIĞI ESKİ EŞİ TARAFINDAN YAŞ GÜNÜNDEN BİR GÜN ÖNCE BIÇAKLANDI

Almanya'nın Hamburg kentinde geçen hafta K. E. (49) beş yıl önce ayrıldığı eski eşi M. E.'yi (40) yaş gününden bir gün önce kızına telefon etmiş ve "size sürprizim var" demiş, kapıyı açtıklarında ise M.E.'yi boynundan bıçaklamış, 10 yaşındaki oğlunun üzerine benzin döküp yakmış ve 12 yaşındaki kızı ise son anda kendini balkona kilitleyip dumandan zehirlenerek baba şiddetinden kurtulmuştu. Demokratik çevrelerde nefretle anılan vahşet sonrası zanlı tutuklanırken, boynundan bıçaklanan M. E.'nin hâlâ komadan çıkmadığı, yaralı oğlunun durumunun ise iyiye gittiği öğrenildi. 

Planlı saldırı başta kadın çalışmaları yapan farklı dernek, kurum ve kuruluşların katıldığı ortaklaşa düzenlenen gösterilerle Almanya'nın birçok kentinde lanetlendi.

Basında ve sosyal medyada karartılmadan yayımlanan fotoğraflar

M. E.'ye ve iki çocuğuna yönelik planlı saldırı sonrası sosyal medyada ve bazı gazetelerde (Sabah gazetesi) ve sosyal medyada özel hayatın gizliliği açıktan ihlal edilerek, mağdurların çarşaf çarşaf resimleri paylaşılmıştı.

Konuya yönelik ceza ve yabancılar hukuku avukatı Mahmut Erdem, uyarı niteliğinde bir açıklamada bulundu.

AV. ERDEM: ETİK OLMADIĞI GİBİ HUKUKİ OLARAKTA SUÇTUR

İlgili yasanın 22. ve 23. maddelerine dikkat çeken Erdem, Lübeck'te hâlâ komada olan M. E. ve iki çocuğunun özel hayatlarının gizliliğinin ihlal edildiğini belirterek, "sosyal medyada ve bazı medya organlarında (Sabah gazetesi) paylaşılan aileye ait fotoğraflar, onların rızası olmadan gerçekleşmiştir. Bu etik olmadığı gibi hukuki de değildir. Açıktan bir suç sözkonudur. Şiddete maruz klamış aileye ikinci kez mağduriyet yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur. Özellikle de yaşı 18'den küçük olanların isimlerini ve tanınmalarına yol açacak resimlerini paylaşmak veya yayınlamak yasalara göre suçtur." dedi. Erdem, bu türden haber ve paylaşımların kaldırılması için girişimlere başladık dedi.