Sol Parti Federal Milletvekili Gökay Akbulut, Alman hükümetinin son dönemlerde Türk hükümetini kızdıracak açıklamalar yapmaktan kaçındığını öne sürdü.

ALMAN HÜKÜMETİ BİLGİ SAKLIYOR

Akbulut ‚ "Bugüne kadar konu ile ilgili üç farklı soru önergesi  ile Alman hükümetinden bu faillerin Alman vatandaşlığına geçme başvuruları hakkında bilgi istedim. Bu konuda ilginç olan 2013 yılında buna benzer soru önergesinde hükümet,  faillerin vatandaşlık başvuruları ile ilgili sorulara  cevap verebiliyordu. Anlaşılan o ki CDU/SPD koalisyon hükümeti bizden konu ile ilgili bilgileri bilerek saklıyor. Bunun nedeni Alman hükümeti ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasından dolayı,  Türk hükümetini kızdıracak açıklamalardan kaçınılıyor. Madem Alman hükümeti bize bilgi vermiyor, biz de başka yöntemler ile bu bilgilere ulaşmasını biliriz" şeklinde değerlendirmede bulundu.

HUKUKÇU ERDEM: ALMAN HÜKÜMETİ ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) adına Sivas davasını takip eden avukat Mahmut Erdem Alman hükümetinin ‚failler hakkında bir bilgi sahibi değiliz’ şeklindeki açıklamasını sert bir şekilde eleştirdi.

Erdem ‚Geçen yıl Sivas katliamının firari baş sanıklarından Murat Sonkur’un nerde yaşadığını, ne kadar sıklıkla adres değişikliği yaptığını buradaki ilgili resmi daireler aracılığıyla saptamış bulunmaktayız. Sade bir vatandaşın bile Sivas katliamının firari sanıklarının  Almanya’da nerde yaşadığını bilmesine  rağmen, Alman hükümetinin bu konuda bilgi sahibi olmaması hiç de inandırıcı gelmemektedir. Alman  hükümeti üç maymunu oynuyor’ dedi.

'ALMAN İSTİHBARATI TARAFINDAN KULLANILIYOR’

Almanya’ya kaçan firari sanıklardan birinin Alman vatandaşlığına kabul edilmesini de eleştiren Erdem ‘Almanya bu kişiler hakkında bilerek bilgi vermek istemiyor. Çünkü istihbarat servisleri tarafından kullanılıyor. İstihbarat çalışamalarına gölge düşürmek istemiyorlar’ dedi.

İNSANLIK SUÇUNDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ

Erdem, Sivas katliamının yarasının hala kapanmadığını ifade ederek ‘İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz. Türk adaletinden hiçbir beklentimiz yok. Sadece AKP hükümeti değil, diğer hükümetler de bu konuda bir çaba harcamadı. Alman Savcılığı firari sanıkların iadesi  konusunda Türkiye’den herhangi bir talebin gelmediğini söylüyor. Türkiye sözkonusu sanıkların bir an önce  iadesini istemelidir’ şeklinde konuştu.

ALMANYA’DA YARGILANSINLAR

Sivas katliamının firari sanıklarının Almanya’da yargılanmaları gerektiğini savunan Erdem ‚Türk adaletinden bir beklentimiz yok. Almanya’da bu kişiler elini kolunu sallayarak sokaklarda  dolaşmaktadır, dinci gazetelere Almanya’da yaşadıkları yerlerden açıkça demeçler vermektedir.  İnsanlık suçu işlemiş failler Almanya’da da yargılanmalıdır. Sivas katliamını bizzat yaşayan Türkiye’de çok sayıda  görgü tanığı var.  Tanıklar  buraya çağrılıp, Alman mahkemelerinde  ifade verebilir. Almanya bu sorumluluğu üzerine almalıdır. Sivas davası aydınlanana kadar peşini bırakmayacağız’ dedi.

SÜHEYLA KAPLAN