MUHALİFLER AKILLI TELEFON APP'LERİ İLE ANKARA'YA İHBAR EDİLİYOR

Report Mainz bu akşam saat 21:45'teki programında Almanya'da yaşayan Erdoğan karşıtı muhaliflerin, nasıl Türkiye'ye ihbar edildiklerine yönelik önemli bir habere yer verecek.
 

Gizli Servis Bilir Kişisi Schmidt-Eenboom: „Dijital Gestapo Metodları“

MAINZ. Almanya'da Erdoğan karşıtı Türkler bir akıllı telefon app yardımıyla Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğüne ihbar ediliyorlar. Bunun üzerine ARD Politika Programı Report Mainz Salı -bugün- 21.45`te haber yapacak. App`in adı „EGM“ -Emniyet Genel Müdürlüğünün kısaltması“ ve Google Play ya da App Store üzerinden ücretsiz olarak yüklenebiliyor.

Report Mainz`in programı birkaç hafta önce Facebook'ta Erdoğan eleştirisi olan bir yazı yüzünden App yoluyla ihbar edilen, Almanya'da yaşayan bir Türk ile Report Mainz'in yaptığı röportajda: „Erdoğan üzerine yorumlar yazdım. Erdoğan bir diktatördür vs… diye. Bir gün Facebook üzerinden bir gönderim aldım. Bana gelen yazı şu şekilde idi: `Seni şikayet ettim. Bir daha Türkiye'ye geldiğinde kurtuluşun yok.`

Kanıt olarakta bu gönderimi yapan muhbir App üzerinden yaptığı şikayeti görsel olarak gönderiyor.

Gizli Servis Bilirkişisi Schmidt-Eenboom Report Mainz'la yaptığı röportajda Alman Makamlarının devreye girmesi gerektiğini belirtiyor. „Türk Polisinin bu App'i dijital bir Gestapo Metodundan başka bir şey değildir. Milliyetçi Fanatikleri Erdoğan Karşıtlarını baskıcı rejimin eline verdirmek için ihbara kışkırtan bir metottur.

Schmidt-Eenboom'a göre bu şikayetler kamu güvenliği ve düzeninin ağır ihlali anlamına gelmektedir. „Baskıcı Türkiye Polisinin Almanya topraklarında mağdurlar için son derece tehlikeli muhbirlik faaliyeti bu suçu oluşturmaktadır. Yabancılar Dairelerinin bu tip muhbirleri sınır dışı etmesi zaruridir.“

Bu sistemden şimdiye kadar kaç Türkün yararlandığı henüz bilinmiyor. App Store'lar sorumumuz üzerine yüklenme sayısı hakkında bilgi vermiyorlar. Report Mainz`in ulaştığı bilgilere göre sadece 2018`de Sosyal Medya'daki eleştirel yazılar yüzünden Türkiye'de 20.000`i aşkın soruşturma yürütülüyor.

Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın her hafta açıkladığı bu sayılar, Türk Polisinin İnternet`teki rejim karşıtlarının üzerine hangi yoğunlukta gittiğini açıkca ortaya çıkarıyor. Bir çok dava Almanya'daki profesyonel veya gönüllü muhbirlerin şikayeti üzerine açılıyor.

Münih Türk Konsolosluğu Avukatı Serdar Altuntaş Reoprt Mainz'a verdiği röportajda bu App'i  zararsız gördüğünü söylüyor. 

Altuntaş şunları söyledi:

„Hem Türkiye'de, hem de burada yaptığım ikili görüşmelerde hep açıkladım. Bu bir işlem. Burada bir Türk asıllının Türkiye'ye karşı işlediği bir cürümü tespit eden bir kişinin bunu sadece Türkiye'de şikayet edebilmesi diye bir şey olamaz. Birisi burada terör örgütü PKK için insan veya para toplayacak ve bundan Türkiye'nin haberi olmayacak. Bu olamaz. Bu benim son yıllarda izlediğim bir amaçtı. Şimdi biz bunu hukuki çerçeveye koyduk. Artık dünyanın her yerinden basit bir şikayet dilekçesi verilebilecek.“