Almanya’da komşusunu Emniyet Müdürlüğü’ne ihbar etti.

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bir Türk, 62 yaşındaki komşusunu polise ihbar edince, onun Türkiye’de 14 ay cezaevinde tutuklu kalmasına  yol açtı. 

Alman Tagesschau internet sitesinde yer alan habere göre, Türkiye’ye tatile giden 62 yaşındaki Türk vatandaşı aynı apartmanda oturduğu yine diğer Türk vatandaşı komşusu  tarafından Türkiye’deki Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ihbar hattından şikayet edildi. Sözkonusu kişi bu ihbar üzerine ‘'terör propagandası” yaptığı gerekçesiyle 14 ay Türkiye’de cezaevinde tutuklu kaldı.

Tagesschau’da yer alan habere göre, ihbar eden Türk komşu Kırşehir Emniyet Genel Müdürlüğü’nü arayarak komşusunun sosyal medyada PKK propagandası yaptığını iddia etti.

Alman Dışilişkiler Bakanlığı’nın devreye girmesi sonucu serbest bırakılan  62 yaşındaki Türk vatandaşı Almanya’da kendisini ihbar eden komşusuna karşı bu kez kendisi “mağdur tazminat” davası açtı.Alman Ceza Muhakemesi  Kanunun 241.maddesinin 1. fıkrasına göre “ politik itham ve bu gibi bir başkasının hayatını tehdit edici” durumlarda  beş yıla kadar hapis cezası hükmediliyor. 

Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online ihbar uygulamasının (EGM Mobil) Almanya’da da kullanıldığının ortaya çıkması geçen  yıl büyük tartışmalara yol açmıştı. Yeşiller Partisi Milletvekili  Cem Özdemir Başbakan Merkel’in Erdoğan’a "çizginin aşıldığı" mesajını vermesi gerektiğini söylemişti. 

Uygulamayı "dijital Gestapo metodu" olarak nitelendiren istihbarat uzmanı Erich Schmidt-Eenboom, yetkili birimlerden bu ihbar hattına müdahele etmelerini talep etti.

Alman hükümeti, Federal Başsavcılık'ın konuyla ilgili inceleme başlattığını, uygulamanın Almanya'da kullanımının casusluk kapsamına girip girmediğinin mercek altına alındığını açıkladı.

SÜHEYLA KAPLAN