Mersin'in Anamur İlçesi'nde parti örgütünü ziyaret eden Fikri Sağlar, Türkiye'de demokrasi oyunu oynandığını ve halkın oy kullandıktan sonra siyasetçinin gündeminden çıktığını savundu. Bunun sonucunda yurttaşın menfaatlerini korumak için iktidar koltuğuna oturanların karar yetkisini aldıktan sonra halkın değil, kendi menfaatleri doğrultusunda hareket ettiğini ileri süren Sağlar, "Kamu görevlisi hangi kamuya hizmet ediyor? Bildiğimiz halka mı? Ama öyle değil. Vesayet sisteminde vesayet sahibi zaman zaman değişiyor. Ama vesayeti kuran mekanizma hep kalıyor. Burada ki mesele egemenlik mülkiyeti kaygısıyla gerçek egemenliğin sahibi olan halkın, bu gerçeğin farkında olmamasından kaynaklanıyor. Yurttaş kendisinin bilgilendirilmesi noktasında gerekli baskıyı oluşturmuyor, dile getirmiyor, yada farkında değil. O zaman birisi çıkıyor, 'Ben senin vekilinim, senin adına iktidarım' diyor. Oyunu aldıktan sonra hemen o asıl iktidarın yani halkın egemenliğinin aleyhine davranmaya başlıyor. İktidar olduktan sonra kendi menfaatleri doğrultusunda çalışıyor. İşte bu noktada da devletin bürokrat ve üniter yapısı harekete geçiyor ve ya onun üzerine gidiyor ya da alaşağı ediyor. Yukarıda bu kavgalar yaşanırken, biz aşağıda, şeker zamları ile akaryakıt zamları ile ezilen insanlar oluyoruz" dedi.

Sürecin yıllarca kullanılan oyların üzerine oynanan oyunlarla devam ettiğini anlatan Sağlar, "Zaman geçsin seçim gelsin derken, seçim zamanı geliyor. Bize bir parça bazı şeyler veriyor ve biz gidip oyumuzu kullanıyoruz. Bu demokrasi oyununun içerisinde halk sadece oy kullanan konumunda kalıyor. Oyunu aldıktan sonrada sizin adınıza karar verecek sandığınız insanlar da sizin adınıza hareket etmiyor ve burada bir kaos yaşanıyor" diye konuştu.

Ak Parti'nin bugün savunduğu başkanlık sistemini 82 Anayasası'nın da desteklediğini ileri süren Fikri Sağlar şunları söyledi:

"Bu kaosun farkına varanlar da bugünkü Ak Partililer gibi 'başkanlık sistemine geçelim' diyorlar. Zaten 82 Anayasası başkanlık sistemini kolluyor. Yürütme, yasama, yargı erkinde yürütme nerden çıkıyor; yasama organının içinden. Kim yasama organının en büyük parçasına sahip olan; iktidar partisi. Yani iktidar partisinin genel başkanı çoğunluğu ele geçirdiği için yürütmenin de başbakanı oluyor. Yürütmedeki adalet bakanı ve müsteşarı yargının yönetimini elinde tutan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun en asli iki üyesi. Ayrıca Meclis'ten seçilen ve cumhurbaşkanının atadıkları da eklenince zaten yasama organının içerisinde de ağırlıkta oluyor."



MÜ(AŞ/OA/CK)