TOBB Üniversitesi'nden mezun olan Yusuf Bacanlı, memleketi Yozgat'ta dönerek eğitimdeki birikimlerini uygulamaya koymak, tarımsal sanayinin gelişmesine öncülük etmek üzere kolları sıvadı. Bacanlı, Dayılı Köyü yakınlarında kurmayı planladığı fabrikanın hammadde ihtiyacını karşılamak üzere önce bölgede ceviz ve badem bahçesi oluşturdu. 2009 yılında hazırlayıp, uygulamaya koyduğu 5 yıllık proje kapsamında Dayılı Köyü'nde 550 dönümlük alana 190 bin ceviz ve badem, 5 bin de diğer meyve fidesi diken Yusuf Bacanlı, modern sulama sistemleri kullanılarak daha ekonomik ve filtre edilmiş su ile fidanların sulandığını, tamamen organik üretim yapılacağını kaydetti. 5 yılı kapsayan projenin sonunda üretimi yapılan Ceviz, badem ve diğer meyvelerin işlenip, paketlenerek piyasaya sürüleceğini kaydeden Bacanlı, şöyle dedi:

"Şu anda mevsimlik dönemler içerisinde 100-150 kişi burada emek vermektedir. Tamamen özsermaye kullanılmak suretiyle uygulamaya koyduğumuz bu proje tamamlandığında, ülkemizin bu alandaki taleplerinin bir bölümü karşılanmış olacak, aynı zamanda da istihdam yaratılacaktır."

Bacanlı, aynı bölgede arıcılık çalışmalarını da devreye sokacaklarını, bu konudaki altyapı çalışmalarının devam ettiğini anlattı. Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Özışık ise yapılan çalışmanın örnek teşkil edeceğini belirtirken, "Tarım, bugüne kadar karın doyurmak için yapılıyordu, bundan sonra para kazanılmak için yapılacaktır. Tarım kenti olan Yozgat'ta tarımsal sanayi de gelişecektir" dedi.



HG(AY/İD)