Akaryakıt fiyatlarına son bir ayda üst üste yapılan zamların ardından elektrik ve doğalgaza yapılan zamların maliyet enflasyonunu körüklediğini vurgulayan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bunun ayrıca ekonomik konjonktürün yön aradığı dönemde ekonomiyi tehlikeli bir sürecin içine çektiğini ifade etti. Ender Yorgancılar, "Akaryakıt, elektrik ve doğalgaz zamlarının arkasında dünya fiyatlarındaki artış ile kurlardaki yükselme gösterilmektedir. Bu kısmen doğrudur. Ancak yakın zamanda bu düzeyde bir zam gerektiren fiyat ve kur artışı olmamıştır. Eğer daha önceki aylar referans alınarak bu değerlendirme yapılıyorsa o zaman da zam yapmakta neden bu kadar geç kalındığını sormak durumundayız" dedi.

Yorgancılar, petrol ürünlerine yapılan zamların lojistik, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların da üretim maliyetlerini artırarak sanayicilerin de fiyat artışına gitmesini kaçınılmaz kılacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylece baz etkisiyle mart ayı sonrasında enflasyonda beklenen gerileme gerçekleşmeyecektir. Bu da faizleri yukarı iterek akaryakıt ve enerji maliyetlerindeki artışa ilave olarak sanayiciye ilave finansman maliyeti yükü getirecektir. Olası bir faiz artışının Türkiye'ye sıcak parayı çekerek kurları düşürücü etki yapması da sanayiciyi zor durumda bırakacaktır. Son 1 yılda özel sektör 140 milyar dolar yatırım yaparak, 1 milyon 300 bin kişiye istihdam sağlamıştır. İç talepteki yavaşlamanın, üstelik küresel pazarlar canlı değilken, ihracatla telafi edilmesinin istendiği bir ortamda bu zamlar önümüzdeki yıllarda yeni yatırım ve istihdamı güçleştirecek niteliktedir."

Ender Yorgancılar, elektrik ve doğalgaz zamlarına karşı alternatif enerji kaynakları konusunda ciddi politikalar üretilmesi için zaman kaybedilmemesi gerektiğine işaret ederken, "Mevcut koşullarda Türkiye'de üretim yapılması ve istihdamın artması isteniyorsa ya bu zamların önemli oranda geri alınması ya akaryakıt ve enerji girdileri üzerindeki vergilerin azaltılması ya da yeni yatırım teşvik sisteminde enerji teşvikinin de mutlaka yer alması gerekmektedir" diye konuştu.

OLUMSUZ ETKİ UYARISI

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, akaryakıt, elektrik ve doğalgaz zammının ekonomiye ve insan yaşamına olumsuz etkilerini de şöyle sıraladı:

"Kamyon ve otobüslerde motorin yerine yaklaşık olarak motorinden 2/3 oranında daha ucuz olan 10 numara yağ kullanımı artacaktır. Böylesi bir gelişmenin daha önce olduğu gibi birçok insanımızın hayatını tehlikeye atması olasıdır. Uygun sınır bölgelerinde akaryakıt kaçakçılığı artacak, bu da devletin ciddi miktarda vergi kaybına yol açarak bütçeyi olumsuz yönde etkileyecektir. Artan kaçakçılık bir taraftan vergi gelirlerini azaltırken diğer taraftan da enflasyona bağlı olarak yükselmesi muhtemel faizler kamunun borç çevirme maliyetlerini artıracaktır. Dolayısıyla bütçe dengeleri de bu gelişmeden olumsuz etkilenecektir. Gerek akaryakıt ve enerji fiyatlarındaki gerekse bunlara bağlı olarak tüketim malları fiyatlarında görülecek artışlar sonrası halkın reel gelirleri azalacaktır. Bu iç talebi azaltarak üretim ve istihdam artışını yavaşlatacaktır. Söz konusu sürecin en dramatik sonucu ise işsizliğin yeniden çift haneli rakamlara yükselmesi, yani sosyal maliyetlerin artması olacaktır. Dünyanın en pahalı enerjisini kullanan, ürünleri en yüksek maliyetle nakil ettiren, en yüksek faizini ödeyen ve hala üretici konumunda kalmak arzusu taşıyan bir kısım sanayicimiz daha yurt dışı yatırım alanlarına (Çin, Hindistan gibi) diğer bir kısım sanayicimiz ise üretimden uzaklaşacaktır."