Yeni Türk Ticaret Kanunu'na İzmir iş dünyasından bir tepki de Ege Bölgesi Sanayi Odası'ndan (EBSO) geldi. Ocak ayı olağan meclis toplantısında konuşmasının önemli bir kısmını 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'na ayıran EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yeni kanunun iş dünyasının elini kolunu bağladığını, ekonomik suçun cezasını hapis ile tanımladığını belirtti. Yorgancılar, "Pek çok yenilik ve kolaylık getiren yasanın bazı uygulamaları ile sistemi kilitleyecek olmasını anlamakta zorlanıyoruz. Kendi şirketinden 1 TL para çekeni hırsız konumuna getiren, itibarı yok eden bir anlayışa tepkisiz kalmak da imkansızdır" diye konuştu.

ENDİŞE GİDERECEK DEĞİŞİKLİK TALEBİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın 7 bölgede şubat ve mart aylarında yapacağı geniş katılımlı toplantılarla görüşleri değerlendireceğini belirten Yorgancılar, "İş dünyasını hapse girmekle iş yapmak arasında ince bir çizgide bırakan bu durum ivedilikle çözüm bulmalı, konular endişeleri giderecek şekilde değiştirilmelidir. Aksi takdirde ticaret hayatının işlemesi de mümkün olamayacaktır" dedi.

ÇEK YASASI'NDA ALACAKLI KORUNMALI

Bir yandan hapis cezaları getirilirken diğer yandan da Çek Yasası'nda yapılacak revizyon ile hapis cezalarının kaldırıldığını hatırlatan Yorgancılar, bu iki durumun karşıtlık oluşturduğuna değindi. Yorgancılar, "Elbette ki suçlar cezalandırılsın. Ancak piyasada çeke olan güvenin de bozulmaması sağlanmalıdır. Çünkü ticareti tamamen çek ile yapan sektörlerimiz olduğu dikkate alınarak, alacaklıyı koruyacak tedbirler yeniden değerlendirilmelidir" diye konuştu.

SANAYİCİYE VOB ÖNERİSİ

Konuşmasında Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerine de değinen Yorgancılar, yılın ilk yarısında enflasyonun yüksek düzeyi koruyacağını, döviz kurlarında ise gerileme öngörüldüğünü anımsattı. Yorgancılar, iç talepteki artışın da kredi limitlerinin dolması, faizlerin yükselmesi gibi nedenlerle yaz başına kadar yavaşlayacağını anlatarak sanayicilere uyarılarda bulundu. AB'ye ihracat yapan firmaların Euro'daki dalgalanmalara hazırlıklı olması gerektiğini, yüksek teknolojili üretime yönelmenin yerinde olacağını vurgulayan Yorgancılar, "Finansal ve fiyat boyutunda risklerden korunmak için İzmir Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsasının sağladığı risklerden korunma imkanlarından faydalanmak konusunda yeterince çaba gösterilmelidir" diye konuştu.

Yorgancılar ayrıca Türkiye Bankalar Birliği Bilgi Sistemi'nin TOBB üyelerine de açılması gerektiğinin altını çizerek bu bilgilerin iş insanlarının sıkıntılarını azaltabileceğine dikkat çekti.

BT (OG/SSA)


------------KUTU----------

ANKARA'YA GİDECEKLER

Geçen yıl sanayiciyi ilgilendiren Bakanlıklarla görüşmek için Ankara'ya çıkarma yapan ve yoğunluğundan kaynaklı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşme fırsatı bulamayan EBSO üyesi sanayiciler, 7 Şubat 2012 günü Çankaya Köşkü'ne çıkacaklar. Randevu tarihi ve saati kesinleşen EBSO heyetinin özellikle Türk Ticaret Kanunu ve Çek Yasası ile ilgili düşüncelerini paylaşmaları bekleniyor.