Bankalar ve büyük şirketlerin sorunlu alacaklarını düşük fiyata satın alan bu şirketler, tahsil için çağrı merkezleri aracılığı ile borçlulara ulaşıp onlara taksitli ve düşük faizli ödeme planları sunuyor. Ancak şirket elemanlarının tahsilatı yapmak için yanlış bilgilendirmelerde bulunmasına ve uyguladıkları yöntemlere isyan edenler, hukuki mücadele için avukatların kapılarını çalıyor.

İzmir Barosu avukatlarından Cihan Türsen, birçok kişinin bu yöntemlerle ilgili hukuki mücadele için şikayetlerde bulunmak üzere kendilerine başvurduğunu dile getiren avukat Cihan Türsen, şunları söyledi:

"Özellikle batık bankaların fona devreden alacakların tahsili için varlık yönetim şirketlerinin kuruluşu özendirildi. Çıkartılan yönetmelikle amaç, işlem, muafiyetler gibi hükümler getirildi. Bu düzenlemelerle ekonomik krizin aşılması amaçlı özel, olağanüstü bir dönem hedeflense de, aradan geçen 12 yıl sonra şimdi varlık yönetim şirketleri, kuruluş amaçlarından çok farklı mahiyet ve yöntemlerle çalışmaktadır. Bankaların tahsil edemediği büyük krediler yerine, küçük tasarruf sahiplerinin kredi kartları borçlarına ve küçük ölçekli ödenemeyen kredilerine el atan varlık yönetim şirketleri, bankalardan bu alacakları yüzde 10-20 gibi oranda miktarlarla satın alıyor. Hukuka aykırı özel dinleme, izleme gibi teknik yöntemlerle de borçlulara ulaşıyor. İletişim gizliliğini ihlal ederek telefon ve mesajlarla borçluyu baskı ve taciz altına alıyor."

Avukat Cihan Türsen bankaların, alacakların tahsili için gerekli özeni göstermediğini ve alacak devrini cazip haline getirmek için müşterileri ile yaşadıkları gerçekleri icra takiplerine yansıtmadığını kaydetti. Türsen, "İbra yazısı verilmediği veya icra dosyasına bu ödemeler bildirilmediği için yıllar sonra yüzde 350’lere varan fahiş faizli, ödenmesi imkansız rakamlar için telefonlar aranıyor ve insanlar adeta yıkılıyor. Ayrıca, borç zaman aşımına uğramışsa, icra takibi işlemden kalkmışsa, arşive gitmişse dahi borçlular, hukuki haklarını kullanmayacak durumda bırakılıyor. Tedirgin olan borçlular da şirketin ulaştırdığı banka hesaplarına istenilen ücreti ödüyorlar" diye konuştu.

'HUKUKİ ÖNLEMLER ALINMALI'

Bu tip uygulamalara aldanmamak gerektiğini ifade eden Türsen, "Şirketlerin bu tip alacaklarla ilgili hakları sınırlanmalı ve denetim altına alınmalıdır. Borçluların bireysel olarak yapacakları, sınırlı, güç ve masraflı. Bu durumda mutlaka bir avukata başvurmalı. Önceki ödeme bilgileri temin edilmeli, icra dosyaları mutlaka getirtilmeli. Varsa bakiye borç hesaplattırılmalı. Konuyla ilgili ivedi hukuki düzenlemeler yapılıp önlem alınmalı. Borcun tahsili için yapılan hukuka aykırı yöntemler de yasaklanmalı" dedi.

Avukat Cihan Türsen, son günlerde artan şikayetlerle ilgili milletvekilleri aracılığıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi de verileceğini sözlerine ekledi.