TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı istatistiklerde, Türkiye'den yurt dışına toplam çıkışlarla ilgili bilgi verildiğini, ancak TÜİK'in paket turlarla yurt dışına tatile gidenlerle ilgili bir istatistik çalışmasının bulunmadığını kaydetti. Köfteoğlu, TÜİK rakamlarına göre, Türkiye'den yurt dışına 2011'de toplam 6 milyon 200 bin çıkış gerçekleştiğini ve yurt dışına çıkan Türklerin toplam harcamasının 4 milyar 900 milyon lira olarak saptandığını kaydetti.

Köfteoğlu, TUYED Ar-Ge Birimi'nin, TÜİK başta olmak üzere çeşitli kamu kurumları ve seyahat acentelerinin verilerinden derlediği istatistik çalışmasıyla turizm sektörünün merak ettiği ancak veri bulunmadığı için belirsizlik içinde olan bir konuya açıklık getirdiğine değindi. TUYED'in paket turlarla yurt dışına kaç kişi gittiğini ve gidenlerin hangi ülkeleri tercih ettiğini araştırdığını belirten Kerem Köfteoğlu, şu bilgileri verdi:

"Ar-Ge birimimizin çalışması bu alandaki bilgi eksikliğine son verdi. Özel hesaplama sonunda, geçen yıl gerçekleşen toplam 6 milyon 200 bin yurt dışı seyahatin içinde, paket turla tatile çıkanların 683 bin 328 kişi olduğu ortaya çıktı. 2011'de Türkiye'nin toplam turizm gideri 4.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Araştırmamız bunun yüzde 13'lük kısmı olan 656 milyon 197 bin dolarının Türk gezginlerin paket tur harcamalarından oluştuğunu gösteriyor."

YUNANİSTAN, SURİYE VE İTALYA

Türkiye'den paket tur ile seyahatlerin ülkelere göre dağılımında ilk sırayı Yunanistan'ın aldığını söyleyen TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, geçen yıl paket turlarla Yunanistan'a 85 bin 450, Suriye'ye 75 bin 632, İtalya'ya 75 bin 189 Türk'ün gittiğini açıkladı. Köfteoğlu, bu ülkelerin yanı sıra, İspanya, Bulgaristan, Hollanda, Ukrayna, Almanya, Rusya Federasyonu, Fransa, Avusturya, Danimarka, İsveç, İran, İsviçre, Bağımsız Devletler Topluluğu, Belçika, İngiltere, Azerbaycan, ABD, Avustralya'ya çok sayıda tatilcinin paket turlarla gittiklerini belirtti.

Köfteoğlu, vizelerin kaldırılmasının ardından Suriye'ye çok sayıda Türk gezginin paket turlarla gittiğini, ancak, bu ülkede olayların başlamasından sonra Suriye turlarının adeta bıçak gibi kesildiğine dikkati çekti.



BT(SU/CK)