Sertifika töreni OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde gerçekleştirildi. Açılışta konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv sektöründe örnek bir işbirliği gerçekleştirerek, Türkiye'ye ilki kazandırmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin Yeşil Bina Sertifikası alan ilk ve tek eğitim kurumu olduğuna dikkat çeken Sabuncu, "OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi kazandığı çevreci kimliği ile artık çok daha özel. Yeşil bina yüzde 70'e varan tasarruf demek, sürdürülebilir, sosyal ve çevresel sorumluluk anlayışı taşıyan kaynakları verimli kullanan ekosisteme duyarlı yapılar demek" diye konuştu. Sabuncu, projeye destek veren bütün kurumlara teşekkür etti.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise birçok kişinin sözlerinden örnekler vererek, projenin önemine değindi. Koç Holding Kurucusu Vehbi Koç'un 'Ülkem varsa ben de varım' sözünü hatırlatan Yenigün, bu projelerin hayata geçmesinin sosyal sorumluluktan öte bir strateji olduğuna değindi. Bugün hayata geçen projede gerek okul binası, gerekse Türkiye'de bir ilkin gerçekleştirilmesi anlamında önemini vurgulayan Yenigün, "Bu konuda okulun içinde gerekse paydaşları ile yaptığı büyük projelerde sürekli bu projelere imza atmak bizleri memnun ediyor. 'Nasıl şirket olarak bu tür işlere ağırlık verdik' dersek, söylediğim gibi bu durum şirketin DNA'sına yerleşmiş. Kurucularının yönlendirdiği ödüllendirdiği bir kültür. Bu kültür işiniz ile birlikte buna ağırlık vermemizi gösteriyor. İşte bu sayede biz Ford Otosan olarak kendimizi şanslı görüyoruz. Gerek Ford, gerek Koç tarafı iki büyük aile ve kurumun ortak şirketi olan Ford Otosan'ın katılımı net bir şekilde devam edecek" dedi.

Hayata geçirilen başarılı projenin bir hikayesinin olduğuna değinen Yenigün, Ford Connect Projesi'nin ABD'ye ihracatından esinlenerek, başarılı sonuca ulaşıldığını vurguladı.

Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı ve OİB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kabatepe ise 2012 yılında otomotiv ihracatında lider konumunu önümüzdeki yıl da sürdürmesini beklediklerini söyledi. Otomotiv sektörünün 2012 yılı ihracatındaki payının yüzde 12,5 düzeyinde olduğuna değinen Kabatepe, Ford Otosan'ın ise otomotiv ihracatındaki payının yüzde 17,5 olduğunu kaydetti. Türkiye ihracatının yüzde 2,5'unu karşıladıklarını söyleyen Kabatepe, toplam ABD ihracatının ise yüzde 10'unu gerçekleştirdiklerini kaydetti. Kabatepe. Avrupa'daki krize karşı alternatif olarak ABD pazarına yöneldiklerini dile getirdi.

Proje ile ilgili değerlendirmede de bulunan Kabatepe, okulda enerji, su tasarrufu sağlandığını, atık alanı oluşturulduğunu söyledi. Okulda yıllık 100 bin TL'lik tasarruf sağladıklarını belirten Kabatepe, 440 bin kilovatt saat enerjinin, 3'te 1 tasarruf elde edildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Uluslararası Sertifikasyon Firması Breeam & Grontmij Mühendislik Temsilcisi Övünç Birecik, sertifika belgesini verdi.