Turizm yayınları ve araştırmalarıyla tanınan Ekin Grubu'nun gerçekleştirdiği 'Türkiye'de Zincir ve Grup Oteller Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, Türkiye'deki zincir ve grup otel sayısı son 11 yılda ikiye katlandı. İşletmede olan zincir ve grup otellerin yüzde 82'si yerli, yüzde 15'i yabancı yüzde 3'ü yerli- yabancı ortaklı.

'Türkiye'deki Zincir ve Grup Oteller Araştırması'na göre Türkiye'deki en büyük yabancı zincir, bünyesindeki 11 markadan 5'ini getiren Hilton Grubu. Hilton Grubu'nun Türkiye'deki 5 markasının 22 tesisi ve bu tesislerde toplam 5 bin 519 oda bulunuyor.

Hilton'u, yerlide 11 tesiste 5 bin 144 oda ile Crystal Grubu izliyor. Rixos Grubu da yurt dışındakiler hariç, yalnız Türkiye'de olan 10 tesisindeki 4 bin 533 oda ile üçüncü sırada yer alıyor.

YATAK KAPASİTESİNİN YÜZDE 67'Sİ

Araştırmaya ilişkin raporda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgeli tesislerden 824'ünün üç ve üzeri tesisin aynı marka ya da ortak yönetimle 165 zincir ya da grup oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Bu kapsama giren Türkiye'deki zincir ve grup sayısı 2001'de 84 iken 2012'de ikiye katlanarak 165'e ulaştı. Türkiye'deki 165 zincir ve grup bünyesindeki otel sayısı 824, oda sayısı 400 bin olduğu belirtilen araştırmada, bunun da Türkiye'deki toplam yatak kapasitesinin yüzde 67'sini oluşturduğu kaydedildi.

50 YABANCI MARKA

Bu arada yabancı zincir ve gruplar son yıllarda bünyelerindeki diğer markaları da Türkiye'ye getirmeye başladı. Son yıllarda hızlanan yabancı zincir ve grupların 50 markası Türkiye'ye geldi. 'Türkiye'de Zincir ve Grup Oteller-2012' araştırması bulgularına göre, bu alanda son dönemde yaşanan en önemli gelişme yerli ve yabancı zincir ve grupların Anadolu'ya yayılması süreci artarak devam ediyor.

Araştırmayı yapan Ekin Grubu Araştırma Birimi Yöneticisi Fehmi Köfteoğlu, Türkiye'nin turist kabul edip ağırlayan bir ülke olduğunu söyledi. Köfteoğlu, "Türkiye'de konaklama kesiminin yerli firmaların elinde olması, bu alanda yakalanan başarının temelini oluşturuyor. Bu, aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası alandaki rekabet edebilirlik şansını artırıyor" dedi.


BT(SU/BT)