Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Ar-Ge Biriminin derlediği verilere göre, bu yılın 8 aylık döneminde Türkiye, en önemli pazarlardan Almanya'da yüzde 5 dolayında büyüyerek, bu ülkeden gelen turist sayısı 3.3 milyona yükseldi. Gerilemesi duran Rusya'dan gelen turist sayısı da yüzde 1'e yakın artışla 2.6 milyona yaklaştı. Türkiye geçen yıl Alman ve Rus pazarlarında yüzde 10 dolayında büyüme yakalamıştı.

İNGİLTERE PAZARI HALA KÖTÜ

Avrupa'daki kriz ve bir dizi faktörün de etkisiyle düşüşe geçen İngiltere pazarında 8 aylık dönem iyi geçmedi. Pazar 2011'de olduğu gibi 2012'de de yüzde 5'in üzerinde düşüş göstererek 1.7 milyona kadar geriledi. Avrupa'daki önemli pazarlardan Hollanda 2011'in yarısı kadar büyüme gösterebildi. 8 ayda Hollanda'dan, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 923 bin kişi geldi.

SINIRLARDA TRAFİK DURDU

Sınır komşularımızla olan siyasi gerginlik, turizme yansımaya devam ediyor. İran pazarı 8 aylık dönemde yüzde 32 düşerek 854 bine geriledi. Pazar geçen yıl da düşüş göstermişti.

İstikrarsızlığın devam ettiği Suriye'de de gerileme sürüyor. Geçen yıl yüzde 13 büyüyen pazar bu yıl yüzde 38 daralarak 400 binin altına geriledi. Bulgaristan'dan giriş yapanların sayısı da yüzde 1'e yakın azaldı. Ekonomik krizin pençesinde kıvranan Yunanistan'daki düşüş ise yüzde 8 olarak gerçekleşti.

İŞ İÇİN GELEN GÜRCÜLERİN SAYISI ARTIYOR

Öte yandan, turistik olmayıp, genelde iş amaçlı girişlerin olduğu Gürcistan'dan gelenlerin sayısı yüzde 21 artış gösterdi. Gürcistan'dan tatil amacıyla Antalya'ya gelenlerin sayısı yüzde 42, İzmir'e gelenlerin sayısı da yüzde 18 gerilerken, İstanbul'a gelenlerin sayısı yüzde 2 arttı. Iraklı turist sayısında geçen yıl olduğu gibi yüzde 40 dolayında artış yakalandı.

İsrail pazarı da siyasi gerginliğin gölgesinde gerilemeye devam ediyor. Pazar bu yıl da yüzde 10 daraldı ve ocak- ağustos döneminde bu ülkeden ancak 55 bin turist geldi.


BT(SU/BT)