Türkiye’deki kuyumculuk sektörü cirosunun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan turizm kuyumculuğunda zor günler yaşanıyor. Büyük çoğunluğu sırtını yaz sezonunda yaptıkları satışlara dayayan kuyumcular, yerel ve merkezi düzeyde turizmle çok yakından ilgili olan bu sektörün koruma altına alınmasını istiyor.

Konuyla ilgili DHA’ya değerlendirmelerde bulunan Antalya Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Erdem, otellerin sezon açılışında her zaman var olan doluluk oranlarına ulaşamadığını, kendilerine bunun için 15 gün daha beklenmesi gerektiğinin aktarıldığını söyledi. Erdem, "Antalya’da hiç sezon açılmış gibi değil. Bu gibi etkenlerden kaynaklı şu dönemde geçen yıla oranla işlerimizde yüzde 70-80 boyutunda düşme var. Turizmci önünü göremeyince biz de geleceğe yönelik öngörüde bulunamıyoruz. Bu yüzden endişe içindeyiz" diye konuştu.

'EN BÜYÜK SIKINTI AVM VE HERŞEY DAHİL'

Eskiden gelen turistlerin alım gücünün daha yüksek olduğunu, ancak dünya genelindeki ekonomik sıkıntılarla birlikte turistlerin alışveriş yapmaya korkar hale geldiğini kaydeden Erdem şöyle konuştu:

"Ama en büyük sıkıntımız, gelen turistlerin büyük AVM’lere yönlendirilerek orada alışveriş yaptırmaları. Bir de bunun üzerine 'herşey dahil' sistemi çıkınca sıkıntımız ikiye katlandı. Bunlarla bağlantılı olarak turistin sadece tur operatörlerinin götürdüğü yere gitmek zorunda kalması sonucu da yıllar içinde 600- 700 dolayında olan üye sayımız 300’lere kadar düştü."

'BÖYLE GİDERSE SANATKAR DA BULUNMAYACAK'

Antalya kuyumculuk sektöründe gözle görülür bir daralma olduğunu belirten Erdem şunları anlattı:

"Esnaf artık kirasını ödeyemiyor, eleman istihdam edemiyor. Ticarette Türkiye’nin yönü değişmiş durumda. Sanatkar yetişmemeye başladı. Eğer böyle giderse bundan sonra sanatkar da bulunamayacak ve koruma altına alınacak sektör duruma geleceğiz. Biz kültürümüzü dış dünyaya tanıtan önemli bir iş koluyuz ve saydığımız sorunlara çözüm getirilmesini istiyoruz."

TEMİZOCAK: ÇARŞIYA İNEN TURİST AZALDI

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı ve İzmir’deki köklü kuyumculuk şirketlerinden Temizocak Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Temizocak da, turizmdeki 'herşey dahil' sisteminden yakındı. Temizocak şöyle dedi:

"Herşey dahil sistemi ile birlikte çarşı pazara inen turist sayısı azaldı. Ege turizmi açısından çok önem taşıyan kruvaziyer turistlerinin de büyük kısmının Avrupalı olması ve bu ülkelerde ekonomik sıkıntı yaşanması da harcamaları düşürdü. Sadece Rusya ve İran’dan gelen kişiler alışveriş yapıyor ve ondan da büyük çoğunlukla Antalya’daki büyük oteller yararlanıyor."

'YAZ SATIŞI CİRONUN YARISINI GEÇERDİ'

Bu durumun kuyumculuk sanayisini de olumsuz etkilediğini, satış yapamayan esnafın sene sonunda malları ya iade ettiğini, ya da ödeme güçlüğü çektiğini dile getiren Temizocak, "Dünya genelindeki altın fiyatlarının son yıllarda artma eğilimine girmesi de çok etkili ama, biz böyle dalgalı zamanlarda turizm geliri ciromuzun yarısını geçebiliyordu" diye konuştu.

UÇA: ALIM GÜCÜ ALIŞVERİŞE YANSIDI

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça ise Avrupa’da yaşanan işsizliğin turizm kuyumculuğunu olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "Çalışanların ücretleri düştü, işsizlik arttı. Uluslararası piyasalarda moraller bozuk. Türkiye’ye gelen turistlerin alım gücü geçmiş yılların çok altında. Bu da alışverişlerine yansıdı. Esnafın satış sıkıntısı, onlara mal tedarik eden üretici ve toptancı firmalara da olumsuz yansıyor" değerlendirmesini yaptı.



BT(AÖ/COŞ)