Ürgüp'ün Karain Köyü'nün adı, diğer yerleşim yerlerine göre kanserden ölümlerin yüksek olması nedeniyle 'kanserli köy' olarak gündeme geldi. Köyde geçen 33 yıl içinde yaklaşık 280 kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybettiği öne sürüldü. Karain köylülerinin ev ve bahçe duvarlarında kullandıkları taşlardaki 'Eriyonit' maddesinin akciğer kanserine neden olduğu belirtildi. Bu taşlar kolayca ufalanabilirken, solunum yoluyla alınan tozlar da hastalığa yol açıyor.

AFET KAPSAMINA ALINDI

Akciğer kanserinden hayatını kaybedenlerin sayısının ortalamanın oldukça üzerinde olması nedeniyle Karain, Bakanlar Kurulu Kararı ile afet bölgesi kapsamına alındı. Kanserden ölümlerin oldukça yüksek olduğu Karain Köyü'nün, bağlı bulunduğu Ürgüp İlçesi yakınlarına taşınması planlanıyor.

TOKİ, bu amaçla Karainliler için Tarım Köy Projesi kapsamında 180 metrekarelik 126 konut inşa edecek. Konutların ihalesi 28 Mayıs 2012'de TOKİ'nin Bilkent'teki yerleşkesinde yapılacak. Konutların tamamlanmasıyla birlikte Karainliler 'Eriyonit' maddesi üreten yapılardan TOKİ'nin inşa edeceği sağlıklı ve güvenli konutlara taşınacak. TOKİ, yeni inşa edeceği köyün altyapısı ile çevre düzenlemesini yapacak.

KÖYLÜLERE CAZİP YAŞAM ALANLARI KURULUYOR

Köyden kente göç sonucu oluşan çarpık kentleşme ile mücadele ettiği belirtilen TOKİ, bir taraftan da kırsalda yaşayan vatandaşlara cazip yaşam alanları sunmak için Tarım Köy Projelerini uyguladığı belirtildi. Proje kapsamında vatandaşlara tarıma elverişli arazi tahsis edilirken, dağınık durumdaki yerleşim yerleri bir araya toplanıyor ve yerel mimari doku korunarak yenileniyor. Şehirlerdeki standartları aratmayan evlerde oturan vatandaşlara sosyal tesisleri ve altyapısıyla hazır modern bir köyde yaşama imkanı sunuluyor.

4 BİN 253 TARIM KÖY İNŞA EDİLDİ

TOKİ, Tarım Köy Projesi kapsamında 23 ilde 4 bin 253 konut inşa etti. Bu kapsamda Adana'da 210, Afyonkarahisar'da 249, Aydın'da 142, Batman'da 196, Bayburt'ta 80, Bilecik'te 122, Bingöl'de 89, Çankırı'da 222, Erzincan'da 420, Erzurum'da 119, Gümüşhane'de 60, Isparta'da 105, Kahramanmaraş'ta 119, Karaman'da 187, Kayseri'de 140, Kırşehir'de 116, Konya'da 212, Muğla'da 127, Siirt'te 225, Sivas'ta 40, Şanlıurfa'da 935, Van'da 78 ve Yozgat'ta 60 Tarım Köy konutu inşa edildiği belirtildi.