Faik KAPTAN/İSTANBUL, AVRUPA'nın Avrupa’nın en genç ve modern havayolu şirketine sahip olmayı hedefleyen Türk Hava Yolları (THY), 200'üncü uçağını bugün Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de katıldığı törenle filosuna kattı.

Atatürk Havalimanı THY Teknik Hangar'da düzenlenen törende konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, filoya 200'üncü uçak olarak katılan Boeing 737-900 ER tipi uçak için,   “Biraz önce içini gezdim. O kadar konforlu ve güzel ki insanın THY ile uçası geliyor” dedi.

 


THY-LUFTHANSA İŞBİRLİĞİ


“ Muğla “ adı verilen TC-JYI kuyruk tescilli Boeing 737-900 ER tipi uçağı gezerken Bakan Ximşek, basın mensuplarına kokpit camından el sallayarak poz verdi ve törenden önce gazetecilerin çeşitli  sorularını cevapladı. Bir gazetecinin THY ile Lufthansa arasındaki son duruma yönelik sorusu üzerine Şimşek,  “THY ile Lufthansa arasında işbirliğine ilişkin bir çalışma var. İşbirliğinin arttırılması özelikle bazı alanlarda diyaloğun ve tabii ticari anlamda ilişkinin geliştirilmesi anlamında bir çalışma var. Henüz bunun için erken. THY yönetim kurulu başkanımız tüm bu konuları karşı tarafla çalışıyorlar. Bu aşamada bizim söyleyebileceğimiz bu kadar” dedi.




ÖZELLEŞTİRMELER

“ THY’nin özelleştirilmesi ile ilgili bir yöntem belirlenmesi konusunda netlik var mı? “ sorusunu Bakan  Şimşek, “Şu anda gündemde değil. THY’nin özelleştirilmesi şu an itibari ile zaten özel bir şirket. THY biliyorsunuz yüzde 51’den fazlası halkın elinde, halka açık. Kamunun bir yönetim anlamında kontrolü var. Ama halka açık özel bir şirket. Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı Bu aşamada THY’nin ilave bir halka arzı bir blok satışı gündemimizde değil” diyerek yanıtladı.


Özelleştirmeler kapsamında yapılan ihaleler ve Akdeniz elektrik dağıtım bölgesi için oluşan fiyatı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Şimşek, şunları söyledi:


"Bizim özelleştirmelerimiz son derece şeffaf bir şekilde geniş katılımla tv ekranlarının önünde yapılıyor, fiyatı biz belirlemeyiz. Fiyatı piyasa belirler. Piyasanın değişen dinamikleri var. Bunlar nihai bir satış değil. Bunlar işletme hakkının geçici olarak kamudan özel sektöre devrini içeriyor. Bu süreler azaldıkça bu fiyata yansıyor. Uluslararası finansman koşulları etkili olabiliyor. Önceki dönem ile bu fiyatları karşılaştırmak anlamlı olmayabilir. Önceki dönemde bir takım abartılı, aşırı bir takım değerlendirmelerin olduğuna dair en ufak şöyle. Bunun en önemli bir kanıtı hemen hemen herkes teminatını yakıp alımdan vazgeçmişti, biliyorsunuz. Onun için piyasa fiyatları arz talep belirliyor. Bizim tabi bir değer komisyonunun belirlediği bir minimum değer var. O değerin altında olması halinde satışlar söz konusu değil. Özelleştirme Yüksek Kurulu Karar verecek. Dediğim gibi her şey şeffaf son derece açık. Piyasa koşullarında olaya o çerçevede bakmak lazım.”

Şimşek özelleştirmeden gelen kaynağın hepsini hazineye aktardıklarını da sözlerine ekledi.

İNSANIN UÇASI GELİYOR.

Basın mensuplarının sorularını yanıtladıktan sonra da Şimşek, törende yaptığı konuşmada  THY'nin büyümesinin Türkiye ekonomisine büyük katkı yaptığını belirterek şöyle konuştu:

” THY başarıdan başarıya koşmuştur. Son 10 yılda kar etmiştir. Küresel kriz döneminde bu sektördeki birçok firma küçülmek zorunda kalmıştır. THY ise büyüyerek bu krizi aştı. Kriz öncesi seviyenin çok çok öncesine geldi. Nasıl ki Türkiye bugün kriz öncesi seviyenin yüzde 15 üzerindeyse, THY de hakikaten büyümesi gelişmesini sürdürdü. Türkiye’de ilk defa 10 milyon kişi uçakla tanıştı. Hayatında ilk kez 10 milyon kişi uçağa bindi. Artık hakikaten ülkemizin her tarafına Türkiye’nin diğer şehirleri ve dünyayla bağlantı kurabiliyor. 2003 yılında 34 milyon olan havayolu yolcusu bu sene 131 milyon kişiye çıkmış. Muazzam bir çıkış. Gerçekten dile kolay. Bakın havaalanlarındaki kapasite ciddi şekilde arttı. Havacılık sektörü ciddi şekilde arttı. Uçak sayısı, yolcu kapasitesi arttı. Yolcu kapasitesi 70 milyondan 183 milyona kadar çıktı. Ekonomiye muazzam bir katma değer katıyor havacılık sektörü. 2002 yılında havacılık sektörünün cirosu 2.2 milyar dolardı, bu sene 15 milyar doları aşıyor. Türkiye ekonomisinin 3 katı hızla büyüyor havacılık sektörü. THY de bu sektörde büyümenin lideri, sadece Türkiye’ de değil dünyada da. THY çalışan sayısını 10 binden 30 bine çıkarmış sektörün çalışan sayısı da benzer şekilde 65 binden 150 binin üzerine çıkmıştır. Sektör muazzam bir istihdam yaratıyor. Tabii dediğim gibi yani son yıllara şöyle bir baktığımız zaman küresel krizle birlikte bazı bölgelerle rekabetin arttığını bir çok firmanın küçülme sürecine girdiğini, hatta iflas ettiğini görüyorsunuz.


THY, LÜKSTE KONFORDA YENİ TANIM GETİRMİŞ


THY hızla büyüyor. Bugün 205 noktaya uçan bir havayolumuz var. Dünyada en çok uçan havayolu şirketi olmak ayrı bir gurur kaynağı. Avrupa’da çok hızlı bir büyümeye geçti. Avrupa’da şu anda 3. sıradayız. Bizim de hedefimiz ekonomimizi Avrupa’da ilk 3’e sokabilmek. Şu anda 6. konumdayız, en azından yakın dönemde ilk 3’e girebilmek hedefindeyiz. THY bunu çoktan başarmış. Türkiye’nin büyüme hikayesini çok tabiî ki daha güçlü şekilde THY yaşıyor. THY’nin büyümesi ülkemize katkıda bulunuyor. Herkesin aklına turizm geliyor ama olaya sadece turizm açısından bakmamak lazım. Rakamlar açık net şekilde gösteriyor ki THY, bir ülkeye uçtuğunda o ülkeyle ticaret muazzam şekilde gelişiyor. THY bir anlamda bu köprüleri bu diyalogları güçlendiriyor, ticaretimizi ekonomimizin büyümesine katkı sağlıyor. Yeni uçak çok konforlu, THY konforda rahatta lükste yeni bir tanım getirmiş gibi. Gerçekten 200 koltuklu uçağı 150’ye indirmişler böylece muazzam şekilde rahat uçuşun ortamını sağlamışlar. İnsanın THY ile uçası geliyor. ”


“ THY’NİN ÖNÜNÜ 3.HAVALİMANI İLE AÇACAĞIZ. ”


Şimşek, THY başarısından dolayı büyük gurur duyduklarını yükseliş trendinin güçlü şekilde devam edeceğini vurgularken İstanbul’a yapılması planlanan 3. havalimanına da değindi. Şimşek, “ Biz hükümet olarak katkıda bulunmuyoruz,önlerini açıyoruz. Hatta bir özeleştiri yapalım zaman zaman önlerini açmakta bile zorlandığımızı söyleyebilirim. Hava alanında epey bir maalesef hızlı büyümenin getirdiği sıkıntılar var. Bu tabi THY’ye yansıyor. Bunun farkındayız. Biz iş alemine ‘yürü önünüzü açacağız’ diyoruz. Burada da THY’nin önünü 3. havalimanıyla açacağız. “dedi. Şimşek halen Atatürk Havalimanı’nda mevcut olan park sıkıntısı için de çözüm arayışı içinde bulunması için çabaladıklarını kaydederek, “ Bu arada da bu havaalanının 200. uçak sadece THY’nin 200. uçağı, bir sürü havayolu buraya uçuyor. Havalimanının tamamında 198 park yeri var. Milli Savunma Bakanlığı’yla biran önce şu atıl duran yerin en azından park yeri olarak havalimanına kazandırılması konusunda yoğun bir çaba içerisindeyiz. Ülkemizin gelişmesi için hakikaten bu çok önemli bir adım olacak. O konuda inşallah yakında noktaya varmış oluruz. Bu sıkıntılara rağmen THY bu başarısını ortaya koymuştur. “


TOPÇU, 2020’DE 350'İNCİ UÇAK

"2003 yılında başladığımız THY macerası 6 yıl önce 100,  bu gün de 10. yılımızda 200'üncü uçağa ulaşmış bulunuyoruz." diyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise şöyle konuştu:


"Biz Türkiye’nin geleceğine yatırım yaptık. Biz krizde büyümeyi seçtik. 2015 yılı hedeflerimize 2010 yılında ulaştık. Kuzeyde ve güneyde kaybettiğimiz yolcularımızı geriye aldık. Onlar tekrar bizimle uçuyor. Doksanlı yıllarda rahmetli Özal tarafından alınan 7 tane Airbus 340 uçağını maalesef 7 senede THY,  filosuna katabildi. Ama biz 22 büyük gövdeli uçağı 8 ay gibi kısa bir zamanda filomuza kattık. 100'üncü uçağımızın törenini bu hangarda yaparken bazı yorumcular 'THY uçakları boş gidiyor' diyordu. Ama tam tersi oldu açtığımız tüm hatlarda başarılı olduk.

THY 2003’te Sun Ekspres ortaklığı ile bir tek iştiraki olan şirketti. Ama bugün geldiğimiz noktada THY’nin bu değerine değer katan tam 15 tane şirket bulunmaktadır. Bu iştirakleriyle beraber THY ailesi 10 bin kişiden 30 bin kişiye çıkmıştır. Bu da ekonomiye büyük bir katkı sağlamıştır. 2011 yılında THY ülkemizde en fazla sigorta primi ödeyen şirket oldu. Hep kar ettik. Biz bu yolda inşallah 2020 yılında THY olarak 350'inci uçağın kutlamasını da yapacağız. Gideceğimiz yol bu. “

 


KOTİL’LE 126 UÇAK

Göreve başladığı tarihten bu yana THY filosuna tam 126 uçak alarak şirketin tarihine geçen THY Genel Müdürü Temel Kotil, ise stratejilerinin başında müşteri memnuniyeti olduğunu belirterti.


Kotil,  şunları söyledi:

“ Önce 200'üncü uçağımız hayırlı olsun. Bizim bütün stratejimiz üç saçayak üzerine oturuyor. Bunlardan birincisi yolcu memnuniyeti. İkinci saç ayak burada özellikle İstanbul’un da konumunu göz önüne alarak dünyanın en büyük netvorkunu oluşturmak Bu bu bize nasip oldu. Uçağımızın üstünde de yazıyor zaten ‘ En çok ülkeye uçan havayoluyuz' Üçüncü saçayağımız ise marka. Markada biz dünyada ilk 100’e girmek istiyoruz. Şu anda ilk 100’e giren havayolu yok. Girenler 300'lerdae kalmışlar. Bizim de marka değerimiz 600 bin dolardan 1,5 milyar dolara çıktı. 3 milyar dolara çıkınca ilk 100'e girmiş olacağız. Dolayısıyla ikiye katladığımız bu marka değerini bir daha katlayarak ilk 100 e giren ilk havayolu THY olacak”

Bakan Şimşek, Topçu ve Kotil günün anısına pasta keserken Bakan Şimşek’e de bir THY uçağı maketi hediye edildi.

FK  (MK) (FOTOĞRAF)