İSTANBUL,  TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayı Tüketici Güven Endeksi verilerini yayınladı. Buna göre Tüketici Güven endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 oranında artış kaydetti. Haziran ayında 91,8 olan endeks Temmuz ayında 92,8 değerinde yükseliş gösterdi. Endeksteki artış, tüketicilerin mevcut dönem satın alma gücü, gelecek dönem genel ekonomik durum, gelecek dönem iş bulma olanakları ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu durumlarına ait değerlendirmelerinin iyileşmesinden kaynaklandı.


Temmuz ayında, bir önceki aya kıyasla satın alma gücü endeksi; mevcut dönemin 6 ay öncesine göre 88,7'den 90,3'e çıkarken, gelecek 6 aylık döneme göre ise 90,2'den 90,1'e düşüş kaydetti. Katılımcıların, gelecek 3 aydaki genel ekonomik duruma ilişkin beklenti endeksi ise Haziran ayında 91,6 olarak gerçekleşirken, Temmuz ayında 92,5'e çıktı. Haziran ayında 93 olan gelecek 6 aylık dönemde iş bulma olanakları endeksi, Temmuz'da 93,4'e yükseldi. Temmuz ayının, dayanıklı tüketim malı satın almak için uygun bir dönem olduğunu düşünenlerin sayısında ise bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında artış kaydedildi.


Anket ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülüyor ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ilişkin eğilimleri saptanıyor.