TÜYAP’la 2012 yılı için anlaşma yaptıklarını belirten Mustafa Ayar, Adana, Konya, Diyarbakır, Bursa ve İstanbul’da olmak üzere bu yıl 5 ayrı tarım makineleri fuarı kuracaklarını söyledi. Türkiye'deki tarım fuarlarının ulusal ölçekte olduğunu, bu nedenle yurt dışından ziyaretçi gelmediğini belirten Mustafa Ayar, amaçlarının uluslararası standartlarda bir tarımsal mekanizasyon fuarını İstanbul’da kurmak olduğunu söyledi. Ayar, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Fransa’da ve İtalya’da olduğu gibi yut dışı ziyaretlerine açık fuar kurmayı amaçladıklarını vurguladı.

DESTEKLER SEKTÖRÜ CANLANDIRDI

Türkiye’de tarımın belirli mevsimlerde yapıldığını, bu nedenle tarıma yönelik makine imalatı yapan kuruluşların da belirli mevsimlerde çalıştığını ifade eden Mustafa Ayar, hükümetin mekanizasyona verdiği yüzde 50’lik hibe oranının sektörü 12 ay çalışır hale getirdiğini kaydetti. Ayar, ancak bu desteklerin yapıldığı makine sayısı ile destek miktarının artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’deki tarım potansiyelinin yeterince kullanılmadığına işaret eden Mustafa Ayar, şöyle konuştu:

"Ülkemizdeki tarım potansiyelini kullanamıyoruz. Türkiye çok ciddi bir tarım ülkesi, buna hayvancılık da dahildir. Bizim sözüne ettiğimiz gelişmede tarımsal üretimin her alanında ihtiyaç duyulan makineleri üretiyoruz. Topraktan depoya kadar olan tüm aşamalara yönelik ekipman üretimi yapıyoruz. İnanın Türkiye’nin tarım potansiyelini iyi kullandığımız zaman hiçbir şeye ihtiyaç duymayız."

"KUZEY AFRİKA VE ORTADOĞUYU HEDEFLİYORUZ"

Şeker Pancarı hasat makinesi imalatından sonra Türkiye’de ekimi çok yaygınlaşan kuru soğan için söküm makinesi üzerinde çalıştıklarını belirten Ayar, pazarlamada Kuzey Afrika ile Orta Doğu’yu hedeflediklerini söyledi. Arap baharının bazı sorunlara yol açacağını belirten Ayar, şöyle devam etti:

"Arap Baharı’nın ticarette olumsuz etkileri var maalesef. Bu ülkelerin kendi içindeki hareketlilikleri bizi etkiliyor doğal olarak. Ortadoğu çok büyük bir Pazar. Bu bölgeye mal satmanın en büyük şansı yakın olmasıdır. Hükümetimiz de bu işe önem veriyor, inşallah bu sıkıntılar biterse hedefimiz yurt dışı olacak ağırlıklı olarak. Hedefimizi böyle koyarken, ülkemizdeki üretim sektöründe de sorunlar var. Örneğin enerji maliyeti çok yüksek. Fakat tüm bunlara rağmen üretim yapmak çok önemli ve vazgeçilemeyecek kadar büyük önem taşıyor." 



MÖ(AY/İD)