Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Lojistik Merkezi'nde düzenlenen törene AK Parti Manisa miletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Recai Berber, Uğur Aydemir, Muzaffer Yurtaş, Selçuk Özdağ, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Manisa Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Manisa ve İzmirli sanayiciler ile ihracatçılar katıldı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün mazeretleri dolayısıyla törene katılamadı. Başbakan Yardımcısı Arınç'ın, öğleden sonra düzenlenecek olan törenlerde yer alacağı belirtildi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Şubat ayı ihracatının 11 milyar 156 milyon 148 bin dolar olduğunu açıkladı. Yılın ilk 2 ayında ise yüzde 10.3 artışla 21 milyar 694 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 16.59 artışla 136 milyar 873 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Şubat ayında en fazla ihracatın 1 milyar 642 milyon dolar ile otomotiv sektöründe gerçekleştiğini kaydeden Büyükekşi, şu bilgileri verdi:

"Kimyevi maddeler sektörü 1 milyar 393 milyon dolarla ikinci, çelik sektörü ise 1 milyar 368 miyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Şubat ayında en fazla ihracat artışını yüzde 224.2 ile savunma sanayi sektörü, yüzde 88.3 ile tütün sektörü ve yüzde 50.7 ile gemi ve yat sektörü gerçekleştirdi. Şubat ayında iller bazında en fazla ihracat gerçekleştiren iller sırasıyla Gaziantep, Ankara, Manisa ve Adana şeklinde gerçekleşti. Kocaeli'nin ardından İzmir ve İstanbul 6. sırayı paylaştı."

Manisa'nın üretim, yatırım ve ihracata yaptığı katkılara dikkat çeken ve Ocak ayı ihracat artışının Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini kaydeden Büyükekşi, "Şubat ayında da bu performansını devam ettirdi. Manisa, 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamızda büyük bir iş görecek ilimiz. Bu başarıya imza atan bölge sanayici ve ihracatçılarını kutluyorum" dedi.

TÜRKİYE YÜKSEK BÜYÜME PATİKASINDA

Küresel ekonominin krizler kadar fırsatları da barındırdığını ifade eden Büyükekşi, Avrupa pazarında krizin dip yaptığı yorumlarında artış olduğuna değindi. Bu süreçte Türkiye'nin gösterdiği büyüme performansı ile örnek olduğunu anlatan Büyükekşi, "Gelinen noktada yüzde 8.5 civarında gerçekleşmesi ile TİM, büyüme konusunda net olarak iyimserlik ortaya koydu. Türkiye ekonomisi yüksek büyüme patikasında. Türkiye'nin ihracatçıları üretime, yatırıma, ihracata ara vermeden, hız kesmeden devam etmek istiyor" diye konuştu.

Bu ortamda 'ithalatın sebebi ihracattır' şeklindeki yanlış şehir efsanesi söyleminin ihracatçının şevkini kırdığını kaydeden Büyükekşi, "Türkiye ihracatçıları 2011 yılında yurtdışından aldıkları 58 milyar dolarlık girdi ile 135 milyar dolar ihracat yaparak ülkemize 77 milyar dolar net döviz girdisi sağladı. Bu yıl 150 milyar dolar ihracat hedefleyen ihracatçılar olarak ülkemize 86 milyar dolar net döviz girdisi sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

KUR 1.75'İN ALTINA İNMEMELİ

Ekonomik tartışmaların ihracatçılar üzerinden yürütülmesine anlam veremediklerini belirten Büyükekşi, "Kurların aşağı yönlü hareket etme ihtimali var. Parasal genişlemenin olumsuz sonuçları olacak. Bu dönemde Merkez Bankası'nın daha aktif olmasını diliyoruz. Nasıl ki dolar- lira paritesi 1.90'ı aştığında Merkez Bankası bütün gücüyle müdahale ettiyse, kur 1.75'in altına doğru hareketlendiğinde yine aynı şekilde tüm gücüyle müdahale etmeli" diye konuştu.

Büyükekşi, ayrıca ihracatçı birliklerinin daha etkin bir yapıya kavuşturulması için çalıştıklarını ve bu çalışmanın ülke genelinde yapıldığını belirterek, "Bu durum TİM yasası çıkarken de gündeme gelmiş, kabul görmemişti. Şu an yeniden gündemde. Birlik başkanları konuşuyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri'ne özel bir şey değil. 17 Mart'ta tüm birlik başkanları biraraya gelerek konuyu ele alacağız" diye konuştu.

BU İŞTE VARIZ

Manisa OSB Başkanı Sait Türek ise bölgenin 2023'te açıklanan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı koymak için emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Türek, "Yüzde 90 doluluğa ulaştık. Isıtma sistemlerinde öncü bir bölge olduk. Bosch, Elginkan Grubu'nun yanı sıra Termodinamik yatırım kararı aldı. Yine ünlü Alman ısıtma sanayi kuruluşu arsasını alarak inşaata başladı. Otomotiv yan sanayisinde 31 firmaya ulaştık" dedi.

BÜYÜK İHRACATÇILAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Törende ihracat rakamlarını açıklanmasının ardından Manisa'da 2011 yılında sanayi ve tarım sektörlerinde en fazla ihracat yapan ilk üç firmaya başarı ödülü verildi. Manisa sanayi sektöründe ilk üçte, Vestel Dış Ticaret A.Ş., Bosch Termoteknik San. ve Tic. A.Ş., Schneider Elektrik San. ve Tic. A.Ş., tarım sektöründe Keskinoğlu Tavukçuluk Damızlık İşl. San. Tic. A.Ş., Özgür Tarım Ürünleri İnş. San. ve Tic. A.Ş. ile Tuğrul Tarım ve Petrol Ürünleri Tic. ve San. A.Ş. ödül aldı.