Aliağa Kent Konseyi tarafından düzenlenen 'Star Rafinerisi’nin Aliağa’ya Etkileri' konulu halkı bilgilendirme toplantısı, Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Meclis Salonu’nda yapıldı. SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu üyesi Kenan Yavuz’un konuşmacı olduğu toplantıya, Aliağa Belediye Başkanı CHP’li Ömer Turgut Oğuz, ALTO Başkanı Adnan Saka, Aliağa Kent Konseyi Başkanı ve İzmir Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Yakup Öztürk, muhtarlar, esnaf temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Katılımcılara Star Rafinerisi’nin ilçeye kazandıracakları hakkında bilgi veren Kenan Yavuz, Petkim Yarımadası’nda yapılacak tüm yatırımlarda dünyanın en ileri çevreci teknolojilerinin kullanılacağını vurguladı. Yavuz, Star Rafinerisi yatırımının, Aliağa’nın bölgenin en büyük sanayi ve lojistik bölgesi olması potansiyelini gerçeğe dönüştüreceğini belirtti. Kenan Yavuz, şöyle devam etti:

"Rafinerimiz 2015 yılında devreye alındığında Türkiye petrokimya sektörünün hammaddede bağımlılığı sıfır noktasına inecek. Rafinerimizin üretime başlaması ile sadece nafta hammaddesinde yaklaşık 1.5 milyar dolarlık döviz tasarrufu sağlanacak. Bu yatırım ile ülkemiz cari açığının milyarlarca dolar azalmasına katkı sağlayacağız. İthalatla karşılanan 5.9 milyon tonluk motorin üretiminden ise yaklaşık 5 milyar dolarlık döviz tasarrufu elde edilecek. Star Rafinerisi yatırımımız, Türk ve bölge insanı için iş, Türk sanayisi için yerli hammadde, ülke ve bölge ekonomisi için katma değerdir. Ülkeye ve Ege Bölgesi’ne sağladığı bütün bu avantajların yanı sıra rafinerimiz hem inşaat hem de işletme aşamasında ilçe ekonomisine büyük canlılık getirecek."

 Star Rafinerisi yatırımı ile başlattıkları Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu’nu tamamladıklarında, Türkiye’nin ilk Kimya Endüstri Parkı’nı Aliağa’ya kazandıracaklarının altını çizen Kenan Yavuz, "Ülkemiz kimya sanayisine çağ atlatacak Value-Site projemizi tamamladığımızda Aliağa ilçemiz, Avrupa’nın en önemli sanayi ve lojistik merkezlerinden birine sahip olacak. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Star Rafinerimizin bugün ilçemize kazandırdığı ekonomik canlılık katlanarak büyüyecek. Aliağa bu gelişmeleri göz önüne alarak şimdiden altyapısını hazırlamak zorundadır" dedi.

VERGİLER ALİAĞA’YA GİDİYOR

Petkim’in, Aliağa’da, sosyal, sportif ve kültürel yaşama her zaman katkı koyduğuna dikkat çeken Yavuz, "Biz Aliağa Vergi Dairesi’ne kayıtlı bir şirketiz. Bunun anlamını Aliağalılar çok iyi biliyor. Vergimizi üretim yaptığımız ilçede ödüyoruz. Ekim ayında temelini attığımız, inşaatı devam eden Haydar Aliyev Meslek Lisesi de, Aliağa’mızın gençlerine teknik eğitim hizmeti vermekle kalmayacak, başta Petkim olmak üzere diğer sanayi kuruluşlarımızın ara eleman ihtiyacını karşılayacak" diye konuştu.

DENİZE ÇIKIŞ NOKTASI

Aliağa’nın Türk sanayisinin en önemli denize çıkış noktalarından biri olduğunu kaydeden Yavuz, "Birkaç ay içinde temelini atacağımız Konteyner Limanı yatırımı ile de, Allah’ın bizlere doğal liman olarak bahşettiği Nemrut Bölgesi, bugünkü kapasitesini en az ikiye katlayacak. Alsancak Limanı’nın bugünkü kapasitesinden daha fazla elleçleme kapasitesi sadece Petkim Limanı’nda olacak. Bu yatırımlarla kapasitesinin altında hizmet veren Aliağa OSB, gerçek gücünü göstermeye başlayacak, kümelenme konseptimize hizmet eden çok önemli işlev yüklenecek" dedi.