Pınar Süt yetkilileri, şirketin performansını etkileyen etmenlerle ilgili yaptıkları değerlendirmede sektörün sorunlarını Avrupa Birliği ülkelerine süt ve süt mamulleri ihracatının yasak oluşu, süt üreticilerinin küçük işletmeler olarak çok dağınık olması dolayısıyla kaliteli süt toplamanın zorluğu, çiğ süt fiyatındaki dalgalanmalar, hammadde, nakliye ve enerji maliyetlerini yüksek olması olarak sıraladı.

Bu sorunların ihracat önünde engel oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada AB ülkelerinde uygulanan koruma duvarları ve teşvikler nedeniyle süt mamullerinin daha düşük fiyatla Türkiye’ye ithal edildiğine dikkat çekildi. Türkiye’de tüketilen paketli sütlerin yüzde 95’inin UHT süt olduğunu, paketli perakende pazarının büyümesini hızla devam ettirdiğini dile getiren yetkililer, "Ayrıca paketli sütün yıllar bazında daha fazla haneye ulaştığı gözlenmektedir. Pınar Süt, 2011’de hanelerin yüzde 50.5’ine ulaşmıştır. Pınar Süt olarak sütte uzman algımızı ve liderliğimizi güçlendirmeyi hedeflemekteyiz" dedi. 

Sektörü de değerlendiren yetkililer, süt sektörünün son 10 yıllık dönemde değer bazında yıllık yüzde 9 ortalama ile en hızlı büyüyen sektörler arasında olduğunu vurgulayarak yüzde 22 büyüyen aromalı süt, yüzde 35 büyüyen hazır büyüme sütleri ve yüzde 50 büyüyen organik süt ile ciro bazında pazara katma değer sağlandığını vurguladı.

SATIŞ DA ÜRETİM DE YÜKSELDİ

Faaliyet raporunda yatırım, üretim ve satışlar da aktarıldı. Buna göre Pınar Süt, 2011 yılında önemli bölümü makine ve tesislere olmak üzere toplam 17 milyon 651 bin TL’lik yatırım yaptı. Şirket, geçen yıl toplam üretimini yüzde 10 artırarak 288 bin tonluk ürüne, toplam satışını da yüzde 13 artırarak 877 milyon dolara yükseltti. Pınar Süt, uzun ömürlü sade süt pazarında yüzde 30, light sütte yüzde 64, zenginleştirilmiş çocuk sütlerinde yüzde 54 ve sürülebilir peynirde yüzde 39’luk pazar payı ile sektördeki liderlik konumunu sürdürdü.



BT(İÖ/İD)