UİB Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya’nın verdiği bilgiye göre UİB ihracatı nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 değer kaybederek 1 milyar 743 milyon 828 bin dolar oldu. 2012 yılı ilk 4 aylık döneminde bir önceki yıla oranla ihracatta pek bir değişim yaşanmazken 7 milyar 199 milyon 368 bin dolara ulaşıldı. UİB’ye bağlı 5 ihracatçı birlik tarafından 1 Mayıs 2011 ile 30 Nisan 2012 dönemindeki bir yıllık ihracat ise bir önceki yıl verileri ile kıyaslandığında yüzde 10 artarak 21 milyar 393 milyon 519 bin dolara yükseldi. Yılın 4 aylık döneminde UİB’nin gerçekleştirdiği ihracatı açıklayan Şankaya, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Türkiye'nin 59 ilinde toplam 6 bin 500 aktif üyesi bulunan UİB’ye bağlı birliklerin nisan ayındaki ve yıllık bazdaki ihracatı ise şöyle gerçekleşti:

UİB bünyesinde faaliyet gösteren birlikler arasında toplam ihracatın yüzde 82’sini karşılayan OİB, 1 milyar 426 milyon 130 bin dolarla nisan ayını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11’lik kayıpla karşıladı. OİB’nin 2012 ilk 4 ayındaki toplam ihracatı da yüzde 3.77’lik düşüşle 5 milyar 976 milyon 237 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan 1 Mayıs 2011’den bu yana OİB’in yıllık bazdaki toplam ihracatı ise bir önceki döneme oranla yüzde 9’luk artışla 18 milyar 6 milyon 529 bin dolara ulaştı.

TEKSTİL YAVAŞLADI, HAZIR GİYİMDE KÜÇÜK DÜŞÜŞ VAR

2012 ocak ayındaki yüzde 2’lik artışın ardından, şubatta yüzde 17 ve Mart’ta da ihracatını yüzde 21 oranında artıran Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) ihracattaki istikrarlı yükselişi nisan ayında yavaşladı ve yüzde 4’lük düşüşle 103 milyon 37 bin dolar oldu. Yılın ilk 4 ayı dikkate alındığında ise UTİB’nin ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.80 artışla 410 milyon 406 bin dolar oldu. Yıllık bazda da yüzde 14 yükselişle 1 milyar 148 milyon 473 bin dolara yükseldi. Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) de nisan ayını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.2 puanlık kayıpla karşıladı. UHKİB bu düşüşle 39 milyon 906 bin dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oldu.

UİB’ye bağlı birlikler arasında nisan ayını artışla kapayan tek birlik, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) oldu. Nisan ayı ihracatını bir önceki döneme göre yüzde 2 oranında yükselten UMSMİB, 12 milyon 930 bin dolar rakamına ulaştı. 2012 ocak ayındaki yüzde 9’luk artışın ardından şubatta yüzde 32, martta da yüzde 11’lik düşüş yaşayan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ihracatında, nisanda düşüş devam etti ve yüzde 13’lük kayıpla 5 milyon 21 bin dolar oldu.

UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve 'diğer' başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise nisan ayında yüzde 55’lik artışla 156 milyon 801 bin dolar olarak gerçekleşti.

'YENİ TKK DAHA PROFESYONEL BİR İŞ YAŞAMINA GEÇİŞTE ÖNEMLİ BİR ETKEN OLACAK'

Şenol Şankaya, iş dünyasının Yeni Teşvik Paketi ile birlikte 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu’nu beklediğini kaydetti. Şankaya, "Yeni kanunun Türk sanayiinin ihtiyaç duyduğu kurumsallaşmayı tetikleyeceğini düşünüyoruz. 1956 yılında yapılmış bir kanunla Türk ticaret ve iş hayatının dünyayla entegre halde ilerlemesi mümkün değildi. Türkiye’nin daha profesyonel bir iş yaşamına geçişinde yeni sistemin önemli bir etken olacağını inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

ENERJİDEKİ ZAMLAR ENFLASYONDA YÜKSELİŞİ TETİKLEYECEK

Son dönemde açıklanan verilerde ithalat artış hızının alınan tedbirler doğrultusunda yavaşladığını, ihracatta ise özellikle AB’den kaynaklanan dış talepteki zayıf seyre rağmen kademeli olarak yükselişin sürdüğünü aktaran Şankaya, cari açıkta Kasım ayında başlayan iyileşmenin bu aylarda kendisini daha da belirgin olarak hissettirdiğini ve bunun da memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Şankaya, "Öte yandan doğalgaz ve elektriğe yapılan zamlar enflasyonu bir miktar yukarılara çekebilir. Ancak enflasyonist riskler yılın üçüncü çeyreğinden itibaren düzeltilecektir. Önümüzdeki dönemde yurtiçi talebin de büyüme eğilimine gireceği beklentisi hakim" diye konuştu.

Son açıklanan verilere göre 772.3 milyar dolarlık GSYH ile Türkiye’nin 2011’deki başarılı büyüme performansına rağmen dünya sıralamasında bir basamak düşerek 18’inciliğe gerilediğini hatırlatan Şankaya, bunun 2023 hedefleri için bir engel teşkil etmeyeceğini dile getirdi. Aynı zamanda IMF’nin Türkiye’nin bu yıl yüzde 2.3, 2013’te de yüzde 3.2 büyüme kaydedeceğine ilişkin yorumunu değerlendiren Şenol Şankaya, girişimci ve başarılı işadamlarının özverili çalışmalarıyla bu oranın daha yukarılara çıkarılacağına inandığını ifade etti.

Döviz hareketlerinin sürdürülebilir üretim ve ihracat için çok önemli olduğunu ve şuan ki 1.75-1.80 paritesinin bu durum için uygunluğunu dile getiren Şankaya, ani yükseliş ve düşüşlerin firmalar üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu hatırlatarak, kontrollü hareketlerin güven ortamı için gerekliliğine vurgu yaptı.



ST(FK/BT)