Ülke genelindeki çam balı üretiminin tamamına yakınını gerçekleştiren Muğla'da, Bal Borsası kuruluyor. Muğla Ticaret Borsası tarafından kurulacak bal borsasının balın fiyatını dengeleyerek hem üreticiyi hem de satıcıyı koruyacağı belirtildi. Merkeze bağlı Bayır Beldesi'nde kurulacak borsa için çalışmalar başladı. Brokerlerin de aynı anda işlem yapacağı müzayede salonu ve video-wall görüntü sistemi kuruldu. 60 bin liraya mal olan müzayede salonunda üreticiler ve satıcılar bir araya gelme fırsatı da bulacak. 'Dünya Bal Kenti Muğla' sloganıyla oluşturulan projenin Ekim ayı sonunda hayata geçmesi planlanıyor. İnternet ortamında anlık açıklanacak fiyatlarla balın satış değeri belirlenecek.

Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, kurulacak bal borsasıyla fiyatların dengeleneceğini belirtti. Öztürk, Ekim ayı sonunda spot işlemlerin başlayacağını açıklayarak, "Bir yıl önce göreve gelince ilk hedefimiz bal kenti olan Muğla'ya bir bal borsası kazandırmak oldu. Meclis Başkanımız Hasan Gökmen ve yönetim kurulu üyelerimizle Türkiye genelinde çeşitli borsaları gezerek bilgi alışverişinde bulunduk. Bayır Organize Sanayi Sitesi'nde yeni hizmet binamızda müzayede salonu oluşturduk. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık, kurulum işlemleri son aşamaya geldi. Türkiye'de balın fiyatı dağ başında pazarlıkla değil, borsa seanlarında belirlenecek. İşlemler açık artırma şeklinde gerçekleşecek. Satılacak ürünlerin gıda kodeksine uygunluğu analiz raporlarıyla desteklenecek. Analizli bal daha fazla fiyata satılarak üretici kaliteye yönlendirilecek. Asıl hedefimiz kaliteli bal üretiminin artırılarak bal alım-satımı ile uğraşan üyelerinizin gelirini yükseltmek, kaliteli bala güvenilir bir şekilde ulaşılmasını sağlamak ve ihracatın önünü açmak" dedi.

SIRADA ZEYTİNYAĞI VE BADEM BORSALARI VAR

Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hasan Gökmen de, kurulan bal borsasıyla kalitenin de denetim altına alınacağını söyledi. Gökmen, "Bal borsasını faaliyete geçirdikten sonra önümüzdeki yıllarda zeytinyağı ve badem borsalarını da kurmayı hedefliyoruz. İlimizdeki tarımsal potansiyeli destekleyerek modern üretim metotlarıyla ticaret hacmini üst düzeye çıkartma gayreti içindeyiz. Ekip ruhuyla çalışıp borsamıza, üyelerimize hizmet edebilmek için projeler üretiyoruz. İlimize yeni bir şeyler kazandırmanın heyecanı içindeyiz. Gece gündüz mesai verdik elimizden geldiğince tarımsal ticareti canlandıracağız. Kurduğumuz bal borsasıyla Türkiye'nin bal piyasasının kalbi Muğla'da atacak" dedi.



AB(AÖ/SS)