Gülseli ÖZDEMİR / İSTANBUL,  MERKEZ Bankası (MB), Para Politikası Kurulu (Kurul), faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirime giderek, yüzde 10'dan yüzde 9,5'e çekti. Kurul, bugün gerçekleştirdiği Ekim ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75’te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5’te sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 10’dan yüzde 9.5’e çekti. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 9.5’ten yüzde 9’a düşürüldü.


Ayrıca, Geç Likidite Penceresi uygulamasında, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13’ten yüzde 12.5’e düşürüldü.


Para Politikası Kurulu Toplantısı'nın ardından yapılan yazılı açıklamada yarıca şu bilgilere yer verildi:


"Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yurt içi nihai talep ılımlı seyretmeye devam etmekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.


Kurul, enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin etmektedir. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve enerji fiyatlarındaki artışlarla enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir.


Yakın dönemde yaşanan gelişmeler finansal piyasalarda risk algılamalarının kısmen iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.


Kurul, rezerv opsiyonu katsayıları artırılırken faiz koridorunun ölçülü olarak daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceği ifade edilmiştir.


Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."


OPSİYONU KATSAYILARININ ARTIRILMASI


Kurul ayrıca, küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla bütün dilimlere ilişkin rezerv opsiyonu katsayılarını "0,1" puan artırdı. Bankalar söz konusu imkânı istikrarlı bir şekilde kullanırken, yararlanma oranları yüzde 89 (53,4/60) düzeyinde gerçekleşti. Banka, mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 25,9 milyar ABD doları bulunduruluyor. Yapılan değişiklik sonucunda ise söz konusun imkânın aynı oranda kullanılması halinde, MB rezervlerinde yaklaşık 1,8 milyar ABD dolar artış olması bekleniyor.


Öte yandan, uygulama 24 Ekim 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 9 Kasım 2012 tarihinde başlayacak.


AÇIK PİYASA İŞLEMLERİ


Yapılan TL likidite öngörüleri çerçevesinde, toplantıda alınan karar uyarınca bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 20 Kasım 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde, bir hafta vadeli fonlama tutarının 0,5 milyar TL ile 6,5 milyar TL arasında olacağı belirtildi. Ayrıca, 19 Ekim – 20 Kasım 2012 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınır her bir ihale için 4 milyar TL olarak belirlendi. Likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabilecek.


GÖ (MK)