Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin'de Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Toplantı Salonu'nda düzenlenen '2011 yılı Vergi Rekortmenleri ve Başarılı İhracatçıları Ödül Töreni'ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Şimşek, geçtiğimiz aylarda TBMM'de Maliye Bakanlığı'nın bir tasarısını kabul edildiğini bunun da küçük esnafın sorunlarına çözüm bulduğunu belirterek, "Yasa tasarısı sayesinde çok önemli adımlar attık. Bunlardan bir tanesi gerçek usule tabi mükellefler, basit usule geçemiyordu. Bunu kaldırdık. Türkiye'deki vergiyi sadece küçük esnafın ödemiyor. Türkiye'deki en büyük bin firma, toplam vergilerin yüzde 45'ini ödüyor. Yine de tabi ki esnafımız aylık ortalama 28 TL civarında vergi ödüyor. Biz vergi ödeyen herkese müteşekkiriz" diye konuştu.

"KAYIT DIŞI, TERÖR KADAR TEHLİKELİDİR"

Bakan Şimşek, ödenen verginin Türkiye'de yaşayan 75 milyon insanın hakkı anlamına geldiğini vurgulayarak şöyle dedi:

"Doğru vergi alınmadığı zaman 75 milyona, doğru hizmet ulaştırılamıyor veya ülkemiz borçlanmak zorunda kalıyor. Borçlandığımız zaman gelecek nesillere yük oluyoruz. Kayıt dışı kalındığında aslında şirketler kendine zarar veriyor. Bankalar onlara güven duymadığı için ekstra teminat istiyor. Dolayısıyla büyüyemiyor, kredi alamıyor. Bu kendilerine verdikleri zarar. Taktir edersiniz ki, kayıt dışı terör kadar tehlikeli bir şeydir. Çünkü 75 milyon kişiden bir şeyleri alı koymak, 75 milyon kişinin hakkına riayet etmemektir. Bu, insanların hakkın almak bir anlamda hırsızlık yapmaktır. Kayıt dışı ekonomi, sadece vergi kaybı değil. Çeşitli riskleri gündeme getiriyor. Kayıt dışının üzerinde çok durulması gereken 2 önemli boyutu var. Birincisi haksız rekabet. Hakikaten bu önemli bir husus. Diğer konu ise maalesef ölçek küçük kalıyor. Dolayısıyla uluslararası rekabette zorlanılıyor. Arzulanan inovasyon getirilemiyor. Son bir kaç yıldır en azından kendi adıma söyleyeyim, kayıt dışı üzerine çok konuşmaktan çok bir şeyler yapmaya özen gösteriyoruz. Mesela bir sürü konut sahibi var. Kiraya da veriyor, gelir elde ediyor. Ama genelde kapımızı çalmıyor. Sigorta, tapu ve bankalardan aldığımız bilgiler doğrultusunda ev sahiplerine mektup gönderdik. Gerçekten büyük bir başarı elde ettik. Bu sene 340 bin civarında ilave mükellef kazandık."

Bakan Şimşek, düzenli vergi ödenin, ülkeye yapılacak her yatırıma katkısının büyük olacağını kaydederek şunları söyledi:

"Sizler düzenli vergi ödediğiniz zaman, bu ülkede daha iyi işler yapılır. Öğrencilerimizin iyi yetiştirilmesinde sizlerin emeği var. Fakat, kayıt dışı dünyanın hiç bir yerinde sıfır değildir. Ama önemli olan bunu uygun bir seviyeye getirmektir. AB'de ortalama kayıt dışı oranı yüzde 19-20 civarı. Ama bunun altında veya üstünde olan ülkeler var. Mesela Avusturya'da yüzde 7'dir. Daha yüksek ülkelerde var. Bizim ülkemizde bunlardan biridir ancak bizde bu oran yüzde 27'dir. Bizim arzumuz daha aşağılara, yüzde 7'ye çekilmesidir. Ülkemize yakışan da budur. Bizim düzenli olarak reform yapmamız lazım. Mükellef bizim için hakikaten çok önemli. Özellikle son 2-3 yıldır yasal anlamda reform anlamında çok önemli kararlar aldık. Mükellefimizin hayatını kolalaştırmaya yönelik çok önemli adımlar attık."

Konuşmasının devamında yapılan uygulamalar ve hayata geçecek yeni çalışmalar hakkında da bir sunum yapan Bakan Şimşek, Türkiye'de vergi yükünün yüksek olduğu yönünde bir algı olduğunu ancak bunun böyle olmadığını anlattı. Bakan Şimşek, Türkiye'de gelir, kurumlar, KDV, faiz oranlarından son yıllarda büyük düşüşler gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, önümüzdeki günlerde mükelleflerin hayatını kolaylaştıracaklarını yeni uygulamaları devreye sokacaklarını sözlerine ekledi.

ÇAĞLAYAN: VİZE KONUSUNDA RİYAKARLAR

Ekonomi Bakanı Çağlayan, ekonomi ve maliye oyuncularının rollerini iyi oynaması halinde Türkiye maliyesinin güçlenerek, gelişeceğini ve millete dönen hizmetin artacağını kaydetti. Konuşmasının devamında AB ülkelerinde yaşanan vize sorununa değinen Çağlayan şunları söyledi:

"İki yüzlü ve riyakar AB'nin benim iş adamıma vize konusunda verdiği eziyeti unutmak mümkün değil. Bu konuda yoğun çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda bir türlü masada elini uzatmayan, anlaşmaya gelmeyen iki yüzlü ve riyakar AB'dir. Vize konusunda masaya oturduğumuzda, 'Vize engeli insan haklarına aykırıdır. Ticarette, teknik engeldir ve haksız rekabet unsurudur' dedik. 'Türkiye'nin vize isteğini haklı görüyoruz karar verdik ülkemize gelecek olanlara vize kolaylığı getireceğiz' diyor. Ben de 'Al vize kolaylığını başına çal' diyorum. 'Biz sizden vize kolaylığı demiyoruz çifte standart, edepsizlik yapmayın' diyoruz. Bu konuda çeşitli yan yatmalar, takla atmalar AB her türlü engeli Türkiye'ye uyguluyor. Türkiye'de dünyanın en fazla yatırım ve yatırımcı çeken ülkesiyiz. Türkiye AB'ye yük vermeye değil, yük almaya gelen bir ülke konumunda. Biz durmadan çalışmalarımızla ülkemizi daha fazla büyütmeyi, geliştirmeyi, ekonomik disiplinini ve ülkemizin itibarın artırmaya devam edeceğiz. 2023 ideallerimizi gerçekleştireceğiz. İlk 10 ekonomi içine gireceğiz. O zaman Türkiye'ye AB gelip yalvaracak 'Gelip girer misiniz' diye o gün biz karar vereceğiz girip girmeyeceğimize."

Konuşmaların ardından Maliye Bakanı Şimşek 'Mersin İli 2011 Yılı Vergi Rekortmenleri'nin ödülünü verirken, Bakan Çağlayan da 'Başarılı İhracatçılar Ödüllerini' dağıttı.