Toplantıya İstanbul Almanya Başkonsolos Vekili Dr. Philipp Deichmann, Kuzey Ren – Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Enerji, İskan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Günther Horzetzky, Sarar Şirketler Grubu Ceo’su Emre Sarar, TGSD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevdet Karahasanoğlu ve NRW.INVEST GmbH Genel Müdürü Petra Wassner katıldı.


Başkonsolos Vekili Deichmann yaptığı konuşmada Türk-Alman işbirliğinin her geçen gün artarak devam edeceğini belirterek ‘Yılda 4.5 milyon Alman vatandaşı Türkiye’yi ziyaret ederken, milyonlarca Türk de Almanya’da yaşamaktadır. İçiçe geçmiş bu iki toplumun ticari faaliyetleri de her geçen gün artacaktır’ diye konuştu.


Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Avrupa’nın kalbinde olduğunu belirten Müsteşar Horzetzky ise ‘Eyaletimizin etrafında da çok büyük bir pazar mevcut. Türk yatırımcıların bu pazarı da en iyi şekilde değerlendireceğini düşünüyorum. Geçen sene eyaletimize yatırım yapan 16 yeni Türk şirketi de bunun göstergesidir’ dedi.


Almanya’ya gitme kararı konusunda ilk başta korktuğunu belirten Emre Sarar ise "Biz Vestfalya’yı Avrupa’nın merkezinde olduğu için seçtik. İlk bakışta biraz çekindim. Ama yatırımlarımız her geçen sene büyüyerek artmaya devam etti. Almanya’da 10 mağazamız bulunuyor. İlerleyen zamanda bu sayı daha da artacak" diye konuştu.


Basın toplantısı katılımcılarından Karahasanoğlu da "Hazır giyim sektöründe Türkiye’nin gelişmesinde Almanya’nın katkısı çok büyük. Dernek olarak bu yatırımların artması için çalışmaya devam ediyoruz’ dedi.


Toplantıya ev sahipliği yapan NRW.INVEST GmbH Genel Müdürü Wassner "‘Biz Türk firmalarının Avrupa’ya ayak basmaları konusunda bir aracı olmaya devam edeceğiz. Sarar ve Merinos markaları bu iş birliğinin en güzel örnekleri.Yatırımları her geçen gün artıyor. Tekstil ve moda firmalarının da Avrupa atılımlarında yanlarında olmak istiyoruz. Bu sektörle ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.


Türk firmalarının eyaleti tercih etmeleri için ulaşım, geniş pazar gibi bir çok neden bulunduğu belirtilen toplantı katılımcıların konuşmalarının ardından kokteylle devam etti.