Beypazarı'nda havuç ekimi yılda iki kez yapılırken, kışlık havucun hasadı ise kasım ve aralık ayında gerçekleşiyor. Yoğun kış koşulları nedeniyle, bu yıl sadece ilçenin ova köyleri olarak bilinen Yukarı Ulucak, Harmancık ve Kayabükü köylerinde mevsimlik işçiler tarafından havuç sökümü yapılabildi. Topraktan kazılan ve sökülen havuçlar çuvallara doldurulup, traktörlerle taşınarak önce soğuk hava depolarına, ardından da temizlenmesi için yıkama tesislerine gönderiliyor. Havuçlar daha sonra paketlenerek tezgahlara ulaştırılıyor. Havaların ısınıp, karın erimesi ile yeniden söküm işlemine başlanması bekleniyor.

'KALİTEDE DÜŞÜŞ YOK'

Beypazarı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Beytullah Ertan, sonbahar donlarının erken vurması nedeniyle havucun etkilendiğini, ancak genel kalitede bir düşüş yaşanmadığını söyledi. Ertan şöyle dedi:

"Beypazarı havucu kalite yönüyle diğer bölgelerde yetişen havuçlardan üstündür. Nedeni ise toprak yapısı ve iklim özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Beypazarı'nda üretilen havuçlarımız genellikle İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya gibi büyük şehirlerde pazarlanmakta olup, ayrıca yurt dışına da ihracatı gerçekleşmektedir."

Beypazarı'nda 2011 yılında 20 bin dekar alanda ekimi yapılan havucun rekoltesinin, beklentilerin üzerinde 125 bin ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Beytullah Ertan, bu yıl ise kışın sert geçmesi nedeniyle 105 bin ton dolayında havuç rekoltesi beklediklerini söyledi.



KÇ(AY/COŞ)