Kırmızı ete olan talebin azalması, balık ve piliç eti satışlarının da canlı olması nedeniyle koyun ve sığır eti fiyatlarının düşmeye başladığını ifade eden Kasaplar Federasyonu Başkanı Yalçındağ, canlı hayvan ithalinin devam ettiğini, besiciliğin de yeniden canlandığını kaydetti.

FİYATLAR UCUZLADI

Vatandaşların şu anda en çok balık ve piliç eti tükettiğini belirten Yalçındağ, "Talebin azalması sonucu koyun ve sığır eti fiyatları yılbaşından bu yana düşmeye başladı. Canlı hayvan ithalatının devam etmesi, döviz fiyatlarının gerilemesi ve piyasada bol miktarda canlı hayvan bulunabilmesi nedeniyle fiyatlar ucuzladı. Piyasanın bir süre bu seviyede kalmasını bekliyoruz'' dedi.

YEMDEKİ KDV KALDIRILSIN

Başkan Yalçındağ, karkas et ithalatının çok az miktara düştüğünü, canlı hayvan ithalatının ise sürdüğünü ifade ederek, ''Dengeleri korumak lazım. Besiciler için bir süre önce verilen daha sonra kaldırılan destek primlerinin yeniden verilmesini istiyoruz. Yem fiyatları ve diğer giderler sürekli artıyor. Yemde uygulanan KDV'nin düşürülmesini de istiyoruz. Besiciler zarar ederse dengeler yeniden bozulur'' diye konuştu.

YEM FİYATLARI ENDİŞELENDİRİYOR

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü'de talebin az olması nedeniyle et fiyatlarının gerilediğini söyledi. Ünlü, ''Yılbaşından önce kilosu 22 lira olan karkas koyun eti 16-17 liraya, kilosu 16 lira olan karkas sığır eti ise 14 liraya düştü. Bir müdahale olmazsa, piyasa bu fiyatlarla devam edecek gibi görünüyor. Yem fiyatlarının artması ise bizi endişelendiriyor'' şeklinde görüşlerini belirtti.


VD(OE/AK)