Bursa’da 10- 13 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Kalıp Avrasya 2012, Bursa Otomotiv Yan Sanayi Fuarı, Ambalaj- Plastik Fuarı ve Bursa 2’inci Güvenlik Sistemleri, Endüstriyel Temizlik ve Hizmetleri Fuarlarının açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, otomotive 100, kalıba 160, Ambalaj - Plastik ile Güvenlik Sistemleri, Endüstriyel Temizlik ve Hizmetleri Fuarı'na 20 ülkeden katılımın olacağını belirtti. Otomotiv yan sanayinin kalbinin Bursa’da attığını söyleyen Ersözlü, ilk kez düzenlenen Bursa Otomotiv Yan Sanayi Fuarı’nın, Kalıp Avrasya ile birlikte iki yılda bir düzenleme kararı aldıklarını kaydetti.

'PLASTİK SANAYİNDE AVRUPA 3’ÜNCÜSÜYÜZ'

Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı İlker Biliktü ise, plastik kullanımının teknoloji ile birlikte arttığını ifade ederek, her alanda plastiğin ham madde olarak kullanıldığını dile getirdi. Türkiye’nin plastik sanayi sektöründe Avrupa Birliği üçüncüsü olduğuna dikkat çeken Biliktü, plastiğin dünyanın önemli sanayilerinden biri haline geleceğini vurguladı.

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul da, sektörlerinin 350 milyon dolar ihracat oranının bulunduğunu belirterek, iç piyasada da 750 milyon dolarlık paylarının bulunduğunu ifade etti. Özoğlu, kalıpçılığın sürdürülebilir imalatı sağladığını kaydetti.

'KALIP İHRACIMIZ MİLYAR DOLARI BULMADI'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker ise, Türkiye’nin son iki yılda üst üste iki kez büyüdüğünü söyleyerek, Avrupa ekonomisindeki daralma nedeniyle 2012’nin zor geçtiğini aktardı. Alternatif pazarlara açılma konusunda daha iştahlı davranılması gerektiğinin altını çizen Parseker, "Portekiz 7 milyar dolarlık kalıp ihraç ederken biz henüz milyar dolara ulaşamadık. Bu kabil edilemez. Dünyanın en büyük pazarlarından Çin, Amerika, Hindistan, Japonya, Kanada, Meksika ve Avusturya gibi ülkelerin ithalatında Türkiye’nin payı binde ikinin altında. Türkiye büyümek için daha fazla efor sarf etmek zorunda" dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından kordele kesilerek, dört salonda bulunan fuarlar gezildi.



SC(FK/COŞ)