Gençiz Fuarcılık tarafından organize edilen fuarda kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren ve sektöre hizmet veren 140 firma ürünlerini sergilemeye başladı. Organizasyon her yıl 400 ton altın, 300 ton gümüş işlemenin gerçekleştiği Türkiye kuyumculuk pazarında sektör profesyonellerini biraraya getirdi. Dört gün sürecek olan fuara İzmir Ticaret Odası (İTO) ve İzmir Kuyumcular Odası (İZKO) da destek verdi. Açılış için gerçekleştirilen törende Homeros temalı Takı Tasarım Yarışması'nda dereceye giren takı tasarımlarının sergilendiği defile ilgiyle izlendi.

Açılış için yapılan törende konuşan Gençiz Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gençer, sektörün 1 milyar dolar olan ihracatını 15'e katlamak istediğini vurgulayarak, bu hedefe ulaşmada ihtisas fuarlarının büyük bir önem taşıdığını söyledi. Kuyumculuk fuarlar takviminde dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise ilk organizasyonunun Jewex 2012 olduğunu belirten Gençer, "Fuarımız sektörün yükselişinde önemli bir dayanak noktası olacağını ispatladı" dedi. Organizasyonun içinde bu yıl Mücevher Tasarım Yarışması düzenlenerek sektöre vizyon kazandırmak istediklerini de vurgulayan Gençer, Türkiye'deki 11 ilin yanı sıra Yunanistan, Hindistan, Dubai, ABD ve Irak'tan çok sayıda alım heyetinin geldiğini ifade etti. Gençer, fuar kapsamında sektörün sorunlarını ele almak için 'Ege Zirvesi' adıyla bir dizi seminer düzenlediklerini de sözlerine ekledi.

AYDOĞAN: TASARIM GENLERİMİZE İŞLEMİŞ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise ihtisas fuarlarının sabır gerektiren fuarlar olduğunu belirterek, "Burada çok fazla ihtisas fuarı başlattık. İzmir başkenti oldu. Dünya çapında ünlü ihtisas fuarlarına ulaştık. İnanıyorum ki sektör bu fuarda başarılı olarak ileride çok daha uluslararası katılımı sağlayacak. Anadolu coğrafyası binlerce yıl içinde yüzlerce kültürün gelip gittiği bir coğrafya. Bu coğrafyada yaşayan insanlar olarak tasarım, hayal etmek genlerimize işlemiş. Biz çok güzel hayal kurarız, çünkü çok büyük medeniyetler gördük. Hayal kurmadan başarı elde edilemez. Takı tasarımı da bunların ürünüdür" diye konuştu.

'İKİNCİLİĞİ KAPTIRMAYACAĞIZ'

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça da Türkiye genelinde alanda ikinci başarılı fuar olduklarını ve bu dereceyi kaptırmak istemediklerini belirterek, "Hem fuar alanının genişlemesi, hem katılımcı sayısının artması ikinciliğimizi perçinlemekte olduğumuzu gösteriyor" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da fuarların sektörlerin gelişiminde büyük rol oynadığına değinerek bu alanda İzmir'deki potansiyelin çok daha iyi değerlendirileceğine inandığını kaydetti.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesilmesiyle fuar ziyarete açıldı.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Birbirinden özel koleksiyonlar ve mücevlerlerin sergileneceği organizasyon olağanüstü güvenlik tedbirleri ile korunacak. İzmir kent girişlerinden başlanarak özellikle Uluslararası Fuar Alanı'nın yakınına çıkan yollarda güvenlik önlemleri ve kamera kayıtları alınacak. İzleme ve güvenlik önlemlerinin yanı sıra ziyaretçiler de farklı aşamalardan oluşan güvenlik işlemlerinden geçecek. Kültürpak girişten başlanılarak ihtisas fuar alanı ana kapıdan itibaren ise artan özel sistemlerle donatılmış pek çok etaptan geçirilerek ziyaretçiler güvenli bir ortamda sektörün son trendlerine ulaşacak.

YARIŞMANIN PROFESYONEL BİRİNCİSİ 'EGE DENİZİ 2'

2012 Homeros Takı Tasarım Yarışması'nda profesyonel kategoride birincilik ödülünü 'Ege Denizi 2' rumuzuyla Ali Beycan aldı. Yarışmada ikincilik 'Ege Denizi 1' rumuzlu eseriyle Ali Beycan'ın oldu. Bu kategoride üçüncülük ödülünü ise 'Diamond and Pearl' adlı eseriyle Esra Meryem Yardım aldı.

'4 Yıllık Eğitim Alanlar' kategorisinde Yunus Tuncer, 'Delphin 2' rumuzuyla birinci oldu. Tuncer'i, 'ECM 1' rumuzlu eseri tasarlayan Ecem Öztürk ve 'Ayen 3' rumuzuyla Tuğçe Aslan izledi.

'2 Yıllık Meslek Yüksekokulu Mezunları' kategorisinde birincilik ödülünü 'Nisan 2' rumuzuyla Rabia Yardım aldı, 'Kedi 1' rumuzlu tasarımıyla Yıldırım Karaman ikinci oldu. Üçüncü ise 'Ayda 2' rumuzlu eseriyle Nida Demirtaş oldu.



BT(AÖ/CK)