Dün toplanan ve 7 saatin ardından gece yarısı son bulan Bakanlar Kurulu toplantısı ardından açıklanan paket, sağlıktan, kamu harcamalarına kadar önümüzdeki 2 yıl içinde tasarruf edilmesini öngörüyor. İstikrar paketinde, kesintilerin yanı sıra düşük gelirli kesim de düşünüldü. Yılda 15 bin Euro’nun altında kazananlar için vergi oranı yüzde 23’ten 22’ye, 15-28 bin Euro arasında geliri olanlar için ise yine 1 puan indirilerek yüzde 26’ya düşürüldü. 2013-15 döneminde yapılması öngörülen 2 puanlık KDV artışından ise vazgeçilerek, bu rakam yarıya indirildi.

ERKEN TOBIN TAX UYGULAMASI

Öte yandan, istikrar paketindeki bazı noktaları açıklayan Ekonomi Bakanı Vittorio Grilli, erken “Tobin Tax” uygulamasına geçileceğini de duyurdu. 27 Avrupa ülkesi arasında henüz oy birliğiyle kabul görmemiş olsa da, 11 ülkenin onayını alan “Tobin Tax” yani finansal işlemlere vergi uygulaması, İtalya’da yılbaşından itibaren hayata geçiyor. Paket, bazı devlet mülklerinin satışının hızlandırılması konusunda da yeşil ışık yakıyor.

TELEKULAKTA KISINTI

İtalya Hükümeti önümüzdeki dönemlerde, kamu harcamalarındaki mal ve hizmet alımında ise 2 aşamalı olarak, toplamda 110 milyar Euro tasarruf etmeyi planlıyor. Paketteki en ilgi çekici bölüm ise devlet kanalıyla yapılan telefon dinlemelerine ilişkin harcamalarda kısıntıya gidilmiş olması. Öte yandan, değiştirilen yasasının ardından emeklilikleri muallâkta kalan ve hâlihazırda herhangi bir maaşa sahip olmayanlar için de 100 milyon Euro’luk bir fon ayrıldı. İtalya’nın katılımının olduğu NATO karargâhlarının yeniden yapılandırılması için 58 milyon Euro ayrıldı. Üniversitelere ayrılan ödenek ise yüzde 3 oranında artırıldı.



EÇ(AÖ/İD)