Antalya ve bölge turizmine yaptığı yatırımlarla Antalya Havalimanı’nı başarılı şekilde işleten ICF Airports'un 2’nci Dış Hatlar Terminali’nde Aralık 2011’de başlattığı tadilat çalışmaları tamamlandı. Yolcuların güvenlik ve pasaport kontrollerini tek noktada yapmalarını sağlayan 'Open Gate' yatırımlarının yanı sıra, 10 check-in kontuarı hizmete alındı ve yolcuların bilet ve bagaj işlemleri hızlandırıldı. Giden yolcu kısmının da genişletildiği yenileme çalışmalarında 500 metrekarelik sigara içme salonu da inşa edildi.

TÜRKİYE'DEKİ TEK PARALEL PİST

ICF Airports Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, yenileme çalışmalarının tamamı için 10.5 milyon Euro’luk yatırım gerçekleştirildiğini söyledi. 2’nci Dış Hatlar Terminali’nde Türkiye’deki havalimanlarında bir ilk olarak birbirine paralel iki pist bulunduğunu anlatan Serhat Çeçen, iki pisti birbirine bağlayacak taksi yolu inşaatının da Mart ayı içinde tamamlandığını açıkladı. Çeçen, bu taksi yolu ile de yine Türkiye’de bir ilke imza atıldığını belirterek, "Sözkonusu taksi yolunun altından ikinci dışhatlar terminali erişim yolu geçiyor, yani araçlar uçakların altından geçiyor. İki pist arasındaki en kısa bağlantı yolu olacağından uçakların yerde tükettiği jet yakıt miktarları ciddi oranda düşecek ve dolayısıyla atmosfere salınan karbondioksit gazlarında büyük azalma olacak" diye konuştu.

BU YILIN HEDEFİ 26.2 MİLYON YOLCU

Yeni yatırımlar ile birlikte Antalya Havalimanı’nda iç ve dış hatlar toplamında yolcu kapasitesinin 45 milyona yükseldiğini kaydeden Serhat Çeçen, geçen yıl 25 milyon 114 bin 635 yolcu ağırladıklarını kaydetti. Çeçen, 2012 yılı büyüme hedeflerinin ise dışhatlarda yüzde 5, iç hatlarda yüzde 10 olmak üzere toplam 26.2 milyon yolcuya ulaşmak olduğunu dile getirdi. İspanya’nın Mallorca Havalimanı'nı geçerek Akdeniz çanağındaki en büyük havalimanı olmayı başardıklarını kaydeden Çeçen, 400 havayolu şirketi ve 350 farklı destinasyona hizmet verdiklerini de aktardı.

12 AY TURİZM EN BÜYÜK HEDEF

Serhat Çeçen, havalimanındaki yatırımların yanı sıra, Uluslararası Kongreciler ve Kongre Merkezleri Birliği'nin 2014 genel kurulu, İngiliz ve İrlanda seyahat acentaları birliklerinin genel kurullarının Antalya’da yapılması noktasında büyük emekleri olduğunu da belirterek, en önemli hedeflerinin Antalya’da kış turizminin canlandırılması ve turizmin 12 aya yayılması olduğunu aktardı.

2012 ÇOK SERT GEÇECEK

2012’nin çok kolay bir yıl olmadığını belirten ICF Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel ise son üç yılda Türkiye turizmi yüzde 30 büyüme yaşarken, dünya turizmindeki ortalamanın yüzde 4 olduğunu söyledi. Döngel, bunun birilerinin pazar payından aldığımız anlamına geldiğini dile getirdi. Döngel, "Bunlarda İspanya, Yunanistan, Mısır geri almak için hem makro, hem mikro düzeyde rekabete ilişkin çok fazla tedbirler alacaktır. Mısır’da yüzde 50’ye yakın aile indirimleri yapılıyor. Bu ülkelerin sert rekabet tedbirler alacağını öngörüyoruz. Diğer taraftan yolcularımızın büyük kısmını oluşturan Avrupa ülkelerinde çok küçük oranlarda ekonomik büyüme bekleniyor ve bizim yüzde 5’lik bir büyüme hedefi ortaya koymamız çok ciddi bir rakam. Yani bütün bunlara rağmen 1 milyon daha fazla yolcu taşımayı öngörüyoruz" diye konuştu.

İÇ HATLARDA SIVI KISITLAMASI BAŞLIYOR

İstanbul’da 1 Mart’ta pilot olarak uygulanmaya başlanan kabin bagajında sıvı kısıtlaması, 1 Nisan tarihinden itibaren Antalya Havalimanı’ndaki iç hat uçuşlarında da geçerli olacak. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü uluslararası havacılık kurallarına bağlı olarak dış hatlarda 2009 yılından beri uygulanan uçuşlarda kabin içi el bagajlarındaki sıvı kısıtlaması, 1 Nisan'dan itibaren tüm iç hat uçuşlarında da uygulanacak.

Buna göre yolcular, el bagajlarında 1 litrelik ağzı kilitli, içi görünen, şeffaf torba içinde, her biri en fazla 100 ml’lik kaplarda sıvı, jel ve aerosol taşıyabilecek. 10 ml’den büyük kaplardaki sıvı ve benzeri yiyecek ve içeceklerin mutlaka uçak altı bagajlara verilmesi gerekecek. 'Check-in'de verilen bagajlar ise bu sınırlamanın dışında.