Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Sanayi Odası ile Konya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirlar Odası'nın ev sahipliğinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB ve TÜRMOB işbirliğinde gerçekleştirilen, Şirketlere Yönelik Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun tanıtımı ve bilgilendirme toplantısı Konya'da yapıldı.

Dedeman Otel'de gerçekleştirilen toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyanının 17'nci büyük ekonomisi olduğunu ve 2011 yılında da dünyanın birinci büyüme hızını yakaladığını belirterek, "Bunu, Türkiye'nin geleceğine yatırım yapan özel sektör ile yaptık. Bunu, dünya rekabet endeksinde 65'inci sırada olmamıza rağmen yaptık. Rekabet endeksinde 65'inci sırada olacaksın, diğer tarafta büyüme hızında dünya şampiyonu olacaksın. Bunu acak bizim milletimiz başarır" dedi.

REVİZYON OLURSA 2012 MODEL ARABAYA KAVUŞURUZ

Devletten para ve pul istemediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, tek isteklerinin rakipleri hangi şartlarda oynuyorsa kendilerine de o şartların hazırlanması olduğunu söyledi. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun devrim niteliğinde olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"3 yılda çıkması beklenen yasalar 3.5 günde çıktı. Bu yasalar devrim niteliğindedir. Bana göre 1535 maddenin sadece 50 maddesine yakın kısmında değişikliğe ihtiyaç var. Onların da tümden iptale değil revizyona ihtiyacı var. Eğer bu revizyon da olursa o zaman 2012 model bir arabaya kavuşmuş oluruz."

TALEPLERİNİ İLETİN

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili yapılan toplantılara iş adamlarının katılmamasından şikayet eden Hisarcıklıoğlu, yeni kanunun uygulamaları ile ilgili bazı gazetelerin yazarlarının hapis cezalarının da bulunduğuna dikkat çekmesi üzerine ilginin daha arttığını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, yapılan toplantılarda değişikliklerle igili taleplerin de iletilmesini ve bunu hükümete sunacaklarını kaydetti.

KANUN DEĞİŞMESİNİ İSTEMEYENLERE TEPKİ

Bazılarının, "Bu kanunun bir maddesini değiştirmem, değiştirirsen kabul etmem" diye konuştuğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

"Yav arkadaş sen bir gün dükkan açtın mı? Bir gün çek senet ödeme sorunu yaşadın mı? Hiç risk aldın mı? Bir insanın en mahrem yeri yatak odasıdır. Benim yatak odama kadar risk altında. Başka hiç bir meslek grubunda yatak odasına kadar risk altına olan var mı? Bunu alan ben, satan ben, sıkıntısını çeken ben. Dükkan açmamış, dükkan kapatmış, risk almamış, çek almamış, çek tahsil etmemiş. Bir gün banka müdürünün önünde eğilmemiş adam benim hakkımda kanun yapıyor. Böyle bir şey olur mu? Ondan sonra da diyor bir maddesi değişmez."

KANUN ÖNÜNDE ENGEL YOK

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz tarihinde yürürlüğe girmesi ile ilgili engel olmadığını ve değişiklik yapılması gereken yerler olduğunu ifade eden Hisarcıkıoğlu, şunları söyledi:

"Yaptığımız bu toplantıların geri dönüşümünü alıp makul mantıklı aklı başında olan şeylerin değiştirilmesi için talepte bulunacağız. Biz bu yasanın girmesini ama aksaklıkların değiştirilerek girmesini istiyoruz. Bu çerçevede ev ödevimizi iyi yapmamız lazım. Sahamızı şimdi rakiplerimizle eşit şartlara getirmeye, yapısal kanunlara tedbirlere ihtiyacımız var. Bunu yapabilirsek Türkiye 2023 yılında dünyanın ilk 10 daha sonra da dünyanın bir numaralı ekonomisi olacaktır."

Toplantıya, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ve TÜRMOB Başkanı Nail Şanlı da katıldı.



HB,HK(İA/SS)