Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Hırvatistan Büyükelçiliği işbirliği ve Rixos Hotelleri'nin ev sahipliğinde Antalya'da Rixos Downtown Hotel'de Türk-Hırvat İş Forumu gerçekleştirildi. Hırvatistan'dan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Radimir Cacic başkanlığındaki ekibin katıldığı foruma, Türkiye'den ise ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Rixos Hoteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Hırvatistan Fahri Konsolosu Fettah Tamince ile çok sayıda işadamı ve sanayici katıldı.

Forumun açılışını yapan Fettah Tamince, Dubrovnik'teki yatırımlarından bahsederek, yeni görevi fahri konsolosluğu göreviyle iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılması, bu ülkede yatırım planlayan rakiplerine yardımcı olmaya hazır olduklarını söyledi.

İki ülke arasında bugünkü işbirliği potansiyelini yeterli görmediğini belirten ATSO Başkanı Budak ise Fettah Tamince'nin fahri konsolosluğu, Başbakan Yardımcısı Cacic'in ziyareti ve iş forumunun iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi açısından çok önemli adımlar olacağını söyledi. Budak, TOBB ve ATSO olarak da bu konuda gereken destekleri vermeye hazır olduklarını kaydetti.

TÜRKLERE ÇAĞRI

Hırvatistan hükümetinin harcama bütçesini kesen, özel sektör kanallarıyla büyüme ve yatırım odaklı bir strateji belirlediğini açıklayan Başbakan Yardımcısı Radimir Cacic, Hırvatistan hükümetinin bu yönde planladığı projeleri anlatarak, Türk işadamlarının da bu ihalelere girmesi yönünde davette bulundu.

Enerji üretimi açısından dünyada 8'inci sırada olduklarını ve hızlı büyüme planladıklarını belirten Cacic, HES potansiyelinin yüzde 50'sinin şu an kullanılmadığını kaydetti. Bu noktada 600 milyon Euro'luk bir HES projesi hazırlandığını söyleyen Cacic, 500 milyon Euro'luk bir termik santral ile 1 milyar Euro'luk da bir kömür projesi olduğunu ve yüzde 50 kamu ortaklı hayata geçirileceğini açıkladı. Cacic, önümüzdeki aylarda bu projelerin ihalelerinin yapılacağını ve ilgi duyan Türk işadamlarının da ihalelerle girebilecekleri davetinde bulundu.

OKUL, HASTANE VE CEZAEVİ İÇİN 2 MİLYAR EURO

Tamamı AB'nin desteği ile 2 milyar Euro'luk eğitim kurumu, hastane, cezaevi gibi yatırımların olacağını belirten Cacic, 1 milyaR Euro'sunun okul ve hastaneler, 1 milyar Euro'sunun da adalet sarayı cezaevi gibi kamu yatırımları olacağını, bu projelerin ihalelerine Türkiye'den katılımcıları beklediklerini kaydetti.

2 MİLYAR EURO'LUK RÜZGAR ENERJİSİ TESİSİ

Rüzgar enerjisi alanında yapılacak yatırımlardan da bahseden Cacic, toplamda 1200 megawatt'lık ve 2 milyar Euro'luk, üretilen enerjinin devlet alım garantisi olan ve özel sektör yatırımı yapılacağını kaydetti. İnşaatı devam eden 134 megawatt ve 207 megawatt'lık iki proje olduğunu söyleyen Cacic, bu alanda yapılacak yatırımlar için dünyanın birçok ülkesinden ilgi olduğunu ve Türkleri de beklediklerini açıkladı.

11 MİLYON METREKARELİK ASKERİ ÜSLER TURİZME KAZANDIRILACAK

Hırvatistan'ın 5800 kilometrelik sahil şeridi, adalarının güzelliği, siyasi istikrar, eğitim seviyesiyle de turizm için önemli bir gelişme içinde olduğunu aktaran Cacic, kıyı şeridinde çok büyük ölçeklerdeki eski askeri üslerin turizm yatırımlarına açılacağını duyurdu. Cacic, Karadağ sınırında 11 milyon metrekarelik Vrgada Yarımadası'nda özelleştirme yapılacağını dile getirdi. Kamuya ait termal otellerin de özelleştirmeye açıldığını ve İngiliz Vakfı'na bir termal otelin satıldığını belirten Cacic, diğer termal otellerin de kısa süre içinde satışa sunulacağını belirtti.

YATIRIMCILAR İÇİN YATIRIM AJANSI

20 metre üzerindeki yatların bağlanabileceği yeni yat limanı projeleri olduğundan da bahseden Cacic, tüm bu projelerin hayata geçirilmesi noktasında özel sektör yatırımcısının bürokratik işlemlerinin hızlandırılması yatırımlarının önünün açılması için de Yatırım ve Rekabetçilik Ajansı'nın kurulduğunu söyledi. Cacic, tüm bu alanlarda ilgi duyan Türk işadamlarını yatırıma davet etti.