Hükümet, Eylül ayından itibaren sektörde yeniden bir canlanma yaratmak amacıyla yüzü aşkın yeni kararnameyi hayata geçirmeyi düşünüyor. Faizsiz kredilerin kapsamının genişletilmesi, inşaat ruhsatlarına yönelik şartların esnekleştirilmesi ve yeni lojman inşaatlarının finansmanı gibi birçok seçenek Eylül ayından itibaren genelge ve kanunlarla hayata geçirilecek.

İNŞAAT SEKTÖRÜ HEDEFLENİNİN ALTINDA KALDI

Altyapı ve inşaat, Fransa’da 1,5 milyonu aşkın kişinin istihdam edildiği en önemli sektörlerden biri olarak dikkat çekiyor. Ancak, son yıllarda ekonomik durgunluk ile birlikte özellikle inşaat sektöründe bir gerileme yaşandı. Hükümetin yıllık 500 bin yeni konut yapılması hedefine rağmen, geçtiğimiz yıl bu sayı 300 binde kaldı.

Hükümet, 25 Haziran’da dar gelirlilere ev inşaatı ve ya satın alımı için verilen sıfır faizli kredinin kapsamının genişletilmesi kararı alarak, ev sahibi olmak isteyenlerin sayısını arttırmaya bir karara imza atmıştı. Ekonomik durgunluk ve işsizliğin artmasıyla beraber Fransızların ev sahibi olmasına yönelik çabaların ciddi sonuç vermesi beklenmiyor. İşsiz sayısının 3,4 milyonu aşması, yeni iş sözleşmelerinin yüzde 80’inden çoğunun kısa süreli olması nedeniyle bankalardan ev kredisi alanların sayısı da düşüşte.

BAŞBAKAN SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Altyapı ve inşaat sektörünü canlandırmak için dün Matignon Sarayı’nda Başbakan Manuel Valls ile sektör temsilcileri bir araya gelerek, görüşmeler yaptılar. Hükümete önerilerin sunulucağı görüşmelere altyapı ve inşaat şirketleri, mimarlar, toplu konut (HLM) şirketleri gibi birçok alandan temsilciler katıldı. Bazı banka temsilcilerinin de katıldığı toplantıda yapılan öneriler dikkate alınarak, Eylül ayından itibaren çıkarılacak yeni düzenlemelere dahil edilecek.

RUHSATLARDA ESNEKLİK, LOJMAN İNŞAATINA DAHA FAZLA BÜTÇE

Hükümet, finans sektörü ile yaptığı görüşmeler neticesinde yeni lojman inşaatlarına yönelik finansman imkanlarını arttırmayı hedefliyor. Ayrıca, ev ve işyerleri inşaatlarında büyüme sağlanması amacıyla, arsa ve inşaat ruhsatlarına yönelik bazı esneklikler getirilmesi de bekleniyor.

Fransa’da nüfusun diğer Avrupa ülkelerinin aksine düzenli olarak artış göstermesi ve genç nüfus nedeniyle konut sıkıntısı yaşanıyor. Halen 900 bini aşkın konut ihtiyacı bulunuyor.

Alt yapı ve inşaat sektörleri istihdam için de önemli. Fransa genelinde 1,5 ila 2 milyon arası kişi işçi, serbest meslek ve ya geçici işçi olarak bu sektörlerde çalışıyor. Ancak sektörün gerçek ağırlığının resmi rakamların üstünde olduğu da biliniyor. Altyapı ve inşaat sektörleri, Fransa’da hotelcilik ve restorancılık gibi alanlarla birlikte en fazla kaçak işçi çalıştırılan alanlardan.