Gölcük'te başarılı personel için düzenlenen ödül töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan  Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, geçen yıla göre bu yılın ilk çeyreğini değerlendirirken hem iyimser hem kötümser bakılabileceğini söyledi. Yenigün şunları kaydetti:

"Kötümser bakış şöyle diyor. 2011'e oranla 2012 de bir miktar gerileme var gibi. Ama bu bence yanlış bir görüş. 2011 yılının ilk çeyreği kuvvetli bir çeyrekti. Yani beklentilerin çok üzerinde satış yapılmıştı. Geçen sene Türkiye'de ÖTV zammına rağmen 907 bin araç satıldı. 2012 ye baktığmıızda işler iyi gidiyor. İlk iki ayda bir duraklama vardı. Özellikle geçen sene yapılan ÖTV zammının müşteriye yansıtıldığı birinci aydan itibaren orta ticari segmentten bir miktar kayış oldu. Bununla da bağlandırabiliriz ama Mart ayında çok şükür piyasa toparlandı."

DIŞ ÜLKELERDEKİ SIKINTILARIN YANSIMASI

Haydar Yenigün, İran ve Suriye prıoblemleri'nin, Avrupa'nın borç içinde kıvranmasının, İspanya ve İtalya'nın finansal sonuçları ile ABD'deki seçim hazırlıklarının Türkiye'ye bir miktar yansımasının olduğunu da belirttiği açıklamasında şöyle konuştu:

"Tüm bunlara rağmen 2008 krizi gibi çok fazla etkilenmedik. Mart ayı itibariyle de artık kendini normale döndürme sinyallerini vermeye başladı. Nisan ayı da çok güzel gidiyor. Nisan'ın ilk iki haftasının sonuçları güzel. Bu şekilde ben 2012 yılının da, 2011 yılındaki normal dışı başarı olmasa bile beklentilerin üzerinde gerçekleşeceğine inanıyorum. göstergeler de o yönde."

GÖLCÜK'TE 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Haydar Yenigün, Gölcük'te 1 milyar dolarlık ilgili olarak da, "1 milyar dolar her endüstri için çarpıcı bir rakam. Otomotiv endüstrisi için de çarpıcı bir rakam"  diyerek, Türkiye'de yapılan yatırımlara bakıldığında genelde bu rakamın telaffuz edilmedeğini söyledi. Yenigün, şöyle devam etti:

"Ama biz 2012 hatta 2011 başı itibariyle bunu söylemiştik. 2014 yılına kadar sürecek bir yatırım bu. Bu 1 milyar doların üçte ikisi şu anda varolan ürünlerimizin yenilenmesi için kullanılacak. 200 milyon euro ya da bir bölü üçü diyelim, yeni üreteceğimiz hafif ticari araç segmentinde piyasaya sunacağımız yeni araç için harcanacak olan kalıcı yatırımlar. Ürün yatırımları değil, bina gibi yatırımlar olacak. Biz 19 Mart'ta Kocaeli fabrikamızın olduğu alanda yeni bir fabrikanın temelini attık. Bu fabrika 110 bin tane hafif ticari araç segmentinde araba üretecek. Bunun çoğunluğunu yine yurtdışına satıcağız. Şu anda Kocaeli fabrikasında üretilen Transit Connetler gibi. Otosan'ın önümüzdeki 2014 yılı sonrası ile projeksiyonuna baktığımız zaman şimdinin 320 binlik kapasitesi o tarih geldiğinde 400 bini aşmış olacak. Üretim sayıları olarak 400 bin araç üreteceğiz diye plan yapıyoruz." 

İHRACATTA SIKINTI YOK

Haydar Yenigün, ihracatta sıkıntı olmadığını, bu yıl  211 bin araç ihracatının planlandığını belirterek şunları söyledi:

"Yani Avrupa'daki krize rağmen, bir çok olumsuz şey varken, bir çok da olumlu şey oluşuyor. Bunun içinde Ford Otosan'ın ürettiği ürünlerin kalitesi, verimliliği ve piyasada özellikle fiyat olarak emsalleriyle sürekli fark yaratması nedeniyle bizim ihracat işimiz etkilenmiş değil ve gayet de iyi gidiyor. Üretimimizin de üçte ikisini ihraç ediyoruz. Bunun yanında kamyon ihracatımız da var. Özetle Otosan bugüne kadar 300 bin 320 binlik bir kapasite ile üretime girip, üretiminin yüzde 70- 75'ini yurtdışına satıyordu. Bu önümüzdeki dönemde yeni devreye alacağımız ürünlerle birlikte 400 bin ve üzerine çıkacak. Yine bunun yüzde 70-7 5 oranını da yurtdışına satacağız."



MB(MB/COŞ)