FMC'nin Antalya Serbest Bölge'de bulunan tesislerinde konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen FMC Başkan Yardımcısı Alp Özkan, firmanın üretim kapasitesi ve hedeflerinden bahsetti. Türkiye'de 16 yıldır diyaliz üniteleri ve yan sanayi üzerine üretim yapan firmanın yan kuruluşu olan Novamed Kan Seti Üretim Fabrikası ve Medikal Su Arıtma Sistemleri Üretim Tesisi'nde, 2011 yılı sonu itibariyle 12 milyon kan seti üretildiğini aktaran Alp Özkan, diyaliz için kullanılan su arıtma sistemlerinde ise 1000'inci üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti.

ÇİNLİLER DİYALİZE DE EL ATTI

Türkiye'de üretilen ürünlerin yüzde 95'inin Avrupa'ya satıldığını dile getiren Alp Özkan, bunda Çin mallarının Türkiye piyasasına girmesinin etkili olduğunu anlattı. Çin mallarının daha ucuza satılması nedeniyle Avrupa'ya ihracatı tercih ettiklerini anlatan Alp Özkan, "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun diyaliz ünitelerinde tedavi gören hasta başına verdiği seans ücretinin düşük olması nedeniyle Çin malı diyaliz ürünleri ve kan setleri kullanılıyor. Firmamız ürettiği diyaliz ünitelerini Çin'e satarken, Çin ise kendi ürettiği ürünleri vatandaşlarına kullandırmak yerine üçüncü dünya ülkelerine pazarlamayı tercih ediyor. Bu du piyasayı olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

EVDE DİYALİZ HİZMETİ

Türkiye genelinde 2 bin 898 diyaliz kliniği bulunan firmanın geçen yıldan itibaren evde diyaliz hizmeti vermeye başladığını da vurgulayan Alp Özkan, şöyle dedi:

"Bu üniteleri kullanmasında herhangi bir fiziki sorunu olmayan hastalara iki aylık eğitimler verdikten sonra evlerine cihazları kuruyoruz. Diyaliz ünitesi ve diyaliz için su arıtma sistemini kurduktan sonra hasta kendi kendine tedavi yapabiliyor. Bu hastalar diyalizi genellikle gece uykuda iken yapmayı tercih ediyor. Bu da yaklaşık 8 saatlik ideal bir diyalizi sağlıyor. Bunun sonucunda hastalar daha rahat yaşayabiliyorlar. Türkiye'de yaklaşık 60 bin diyaliz hastası bulunuyor. Biz şu anda Türkiye genelinde 70 hastaya evde diyaliz hizmeti veriyoruz. 5 yıl içerisinde bu rakamı 500'e çıkarmayı hedefliyoruz."

İHRACATIN YÜZDE 40'I ANTALYA'DAN

FMC Başkan Yardımcısı Alp Özkan, firmanın Avrupa'ya satılan ürünlerinin yüzde 40'ını Antalya'daki tesislerde ürettiğini vurgularken, yeni yatırımlarla üretim sayısını artıracaklarını sözlerine ekledi. Alp Özkan, toplantıya katılan basın mensuplarına Novamed Kan Seti Üretim Fabrikası ve Medikal Su Arıtma Sistemleri Üretim Tesisi'ni de gezdirerek yapılan üretimler hakkında bilgi verdi.