Erkunt Kıymet 90e'nin tanıtımı için İzmir'i seçen Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Erkunt Armağan, lüks donanım yerine tarlada performans isteyen çiftçilere yönelik ürettikleri yeni modelin ekim ayının ilk haftası satışa sunulacağını söyledi.

SEKTÖRÜN DURUMU

Türkiye'nin en büyük 500 firması arasında 313'üncü sıraya yükseldiklerini ve sektörlerinde pazar 3üncüsü olduklarını belirten Armağan, 90, 100, 110 beygirlik üç segmentte ürettikleri traktörlerden bu yıl içerisinde 902 sattıklarını dile getirdi. Armağan, 2012 yılındaki ekonomik büyümeye oranla traktör pazarının yüzde 25 daralmasını öngördüklerini anlattı. Armağan, "Öngördüğümüz pazar daralması yılın ilk altı ayında yüzde 22 olarak gerçekleşti. Satışlar düştü. Bu daralmadan Erkunt olarak yüzde 1.1 oranında etkilendik" dedi.

Armağan, sektörün KDV ve yeni Türk Ticaret Kanunu gibi iki büyük sıkıntı yüzünden sıkıntılı günler yaşadığını belirtti. Armağan, "Biz parçaları yüzde 18 KDV ödeyerek alıyoruz ancak traktörü satarken yüzde 8 KDV ile satıyoruz. Aradaki yüzde 10'un oluşturduğu farkın çiftçiye ya da bize ödenmesini istiyoruz. Çünkü bizim pazarın müşterilerinin maddi imkanları bu ürünleri almaya müsait değil. KDV'nin iadesiyle ilgili çok girişimde bulunduk ancak şimdilik bir sonuç alamadık. Yeni Türk Ticaret Kanunu'da kredilerde kefillik konusunu zorlaştırdığı için müşterilerimizin kredi alması zorlaştı. Bu iki konuda acil düzenleme yapılmasını istiyoruz yoksa yaşama gücümüz kalmayacak" diye konuştu.

YENİ MODEL

Armağan, Erkunt'un bu yıl başında piyasaya sunduğu yüksek beygir gücüne sahip Kıymet, Kudret ve Haşmet adlı modellerin çiftçilerden büyük ilgi gördüğünü, ancak başta Egeli üreticiler olmak üzere pek çok üreticiden lüks donanıma sahip olmayan performansı yüksek model talepleri geldiğini ifade etti. Armağan, "Bu talepler üzerine 90 beygir gücünde yeni bir model geliştirdik. Kıymet 90e, 4 ay gibi kısa bir sürede geliştirildi, sade ama performansı yüksek bir traktör oldu. Ekim ayından itibaren satmaya başlayacağımız Kıymet 90e'den yılda bin 500 adet satmayı hedefliyoruz. Satış fiyatımız ise 68 bin TL civarında olacak" dedi.

YENİ MODELİN ÖZELLİKLERİ

Diğer modellere göre daha sade donanımlı olan Kıymet 90e'de 16 ileri 16 geri vites kutusu yerine traktörün daha çabuk hızlanmasını sağlayacak olan 12 ileri- 12 geri vites kutusu kullanıldı. Hidrolik fren sistemi sayesinde daha güvenli ve konforlu bir kullanım ortamı sağlayan Kıymet 90e'nin kabin içinde dijital panelli klima, konforlu sürücü koltuğu, ergonomik direksiyon, ısıtma ve ses sistemi, elektronik otomatik kaldırma sistemi bulunuyor. Traktör lüks donanımın çıkartılmasından sonra benzerlerine göre 800 kg daha hafif bir duruma geldiği için yakıt üretimi de diğer modellere oranla çok düşük.