İRAN, AVUSTRALYA VE TAYVAN GERİDE KALDI

2011 Uluslararası Karşılaştırma Programı (ICP) sonuçlarına ilişkin yayınlanan rapora göre 2011 yılında Türkiye, satın alma paritelerine göre belirlenen dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nda (GSYH) yüzde 1,5′lik pay elde etti. Türkiye bu oranla, İran, Avustralya, Tayvan gibi ülkeleri geride bırakmayı başarırken, Suudi Arabistan’la eşit paya sahip oldu. Türkiye, yüzde 1,6′lık paya sahip Güney Kore ve Kanada’nın ise hemen ardında yer alıyor.

RUSYA’NIN ARDINDA 13′ÜNCÜ SIRADA

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) iş ortağı olduğu ve Dünya Bankası ev sahipliğinde düzenlenen ICP sonuçlarında yer alan bir başka araştırmaya göre ise ülkeler arasında kişi başına düşen GSYH oranında Türkiye, Rusya’nın ardından 13′üncü sırada kendisine yer buldu.

YARISI ÜÇ BÜYÜKLERİN

Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin, dünya toplam GSYH oranının yarısından fazlasını oluşturuyor. ICP raporundan derlenen verilere göre bu üç ekonomi dünya GSYH’sinin yüzde 50,6′sını elinde tutuyor. Dünya Bankası tarafından kabul gören ICP, karşılaştırmalı fiyat verileri toplamak, ülkelerin GSYH’nın ayrıntılı harcama değerlerini derlemek ve dünya ekonomileri için satın alma gücü paritesi tahmin etmek için dünya çapında bir istatistik ortaklığı taşıyor.

ALMANLAR RUSLARI GEÇMEYİ BAŞARDI

ICP araştırmasınA göre, Avrupa’da siyasi sorunlar ve Ukrayna krizleriyle gündemde olan Rusya’nın dünya GSYH’sinde sahip olduğu pay yüzde 3,5 olarak belirlendi. Almanya ise AB ülkeleri içerisinde yüzde 3,7′le dünya GSYH’sinden en çok paya sahip ülke oldu.

AB YÜZDE 18,6 İLE ZİRVEDE

177 ülkenin yer aldığı ICP araştırmasına göre, 28 üyeli AB yüzde 18,6′lık payla dünya GSYH’sinde en büyük paya sahip ekonomi olurken bu ekonomik bölgeyi yüzde 17,1′le ABD takip etti. ABD’nin ardından yüzde 14,9 ile Çin dünya GSYH’sinde en büyük paya sahip ikinci ülke konumunda yer alıyor.

EN YÜKSEK LİŞİ BAŞI GSYH KATAR’DA

Diğer yandan, Katar yüzde 440 oranıyla dünyada en yüksek kişi başı GSYH oranına sahip ülke oldu. Ancak, bunda yüksek petrol ihracatının etkili olduğu belirtildi. Katar’ın ardından sırasıyla Bermuda ve Suudi Arabistan gelirken, bu ülkelerin de kişi başına düşen GSYH oranlarında petrol ihracatının ağırlık taşıdığı dikkat çekti.