Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından ağustos ayı için yapılan açıklamada Bursa, ihracatında yüzde 14'lük düşüş ile ihracatı en fazla gerileyen iller sıralamasında ilk sırada yer aldı. Bursa ihracatının düşüşüne en büyük etken olarak otomotiv sektöründe üretime verilen yaklaşık 3 haftalık ara gösterildi.

Ağustos ayında Bursa'dan 723 milyon 234 bin dolarlık ihracat yapıldı. İhracat oranının en fazla düştüğü sektörler arasında ise 413 milyon 194 bin dolardan, 353 milyon 825 bin dolara gerileyen ulaşım araçları ve yan sanayi dikkat çekti. İkinci sırada 77 milyon 21 bin dolardan, 41 milyon 815 bin dolara düşen çelik sektörü, bunu da 67 milyon 509 bin dolardan, 44 milyon 808 bin dolara düşen hazır giyim ve konfeksiyon ise üçüncü sırada takip etti.

En fazla ihracat yapılan sektörler arasında ilk sırada ise ulaşım araçları ve yan sanayi sektörü yer aldı. Bu sektörü 74 milyon 544 bin dolarlık ihracat oranı ile tekstil ve ham maddeleri, 45 milyon 767 bin dolarlık ihracat ile makine ve aksamları takip etti.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, otomotiv sektöründe yaşanan düşüşün Bursa ihracatının düşmesine neden olduğunu kaydetti. Otomotiv sektörünün UİB ve Bursa ihracatı için önemli olduğuna değinen Gençoğlu, "Bu sektördeki artış ve eksiliş ihracatı çok etkiliyor. Avrupa'da yaşanan kriz de ihracatımızı etkiliyor. Biran önce toparlanmanın yaşanmasını bekliyoruz" diye konuştu.