Toplantıda, Dünya Ekonomik Forumu Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Miroslav Dusek, Dünya Ekonomik Forumu Avrupa Direktörü Stephen Kinnock ile Cüneyd Zapsu Ekonomik Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyd Zapsu da yer aldı


" DÜNYA EKONOMİSİNİN KALBİ İSTANBUL'DA ATACAK "


Basın toplantısında konuşan Egemen Bağış, İstanbul'un bu organizasyondan da alnının akıyla çıkacağını kaydederek, şunları söyledi:


"Biz hep Davos'ta takip etmeye alışık olduğumuz Dünya Ekonomik Forumu'nu İstanbul'da bu kez tarihinde ilk defa Avrupa Ortadoğu Kuzey Afrika ve Orta Asya bölgelerini kapsayan bir bölgeyle ağırlayacağız. Zirve vesilesiyle dünya ekonomisinin kalbi İstanbul'da atacak. Ekonomiye dair herhangi bir umut bekleyenler müjdeyi İstanbul'dan Türkiye'den alacak. Bir taraftan Asya'dan Avrupa'yı izlerken bir taraftan Avrupa'dan Asya'yı izleyebileceğiniz tek şehir olan İstanbul içinden deniz geçen tek şehir İstanbul, üç imparatorluğa başkentlik yapan tek şehir İstanbul şimdi de dünyanın gelecekteki ekonomik perspektifini ortaya koyacak vizyonu ağırlayacak. Şimdi beş kıtanın biraraya geleceği bir zirveyle Dünya Ekonomik Forumuna ev sahipliği yapmak bizim için çok çok önemli.


Sayın Başbakanımızı açılışını yapacağız. Bu zirvenin çok önemli mesajlar içereceğine inanıyorum. Zirve boyunca da İstanbul'dan dünyaya çok önemli mesajların verileceği inancıyla Dünya Ekonomik Forumu yetkililerine ülkeme güzel şehrime seçim bölgeme ' Hoşgeldiniz ' diyorum."


" ONLAR ARTIK İSTANBUL'A GELMEK İSTİYORLAR "


Cüneyd Zapsu ise yaptığı konuşmada, Dünya Ekonomik Forumu'nun sadece dünya iş çevrelerini biraraya getiren bir forum olmadığını söyledi. Zapsu, "Halihazırda birşeyler öğrendiğimiz bir forum. Sadece ekonomi değil aynı zamanda sanat siyaset ve bilim dallarındaki en yeni gelişmeleri ben her zaman bu forumda öğrendim" dedi. Zapsu, "Tekrar doğduğum büyüdüğüm şehirde yapılması beni çok mutlu ediyor. Bizler 5 - 10 sene evvel 'bu tip toplantıları keşke alabilsek' diye ümit ediyorduk. Şu anda ise, daha değişik bir şey oldu onlar artık İstanbul'a gelmek istiyorlar. İnşallah iyi bir performans göstereceğiz. Bunu sürekli bir İstanbul toplantısı haline getireceğiz" diye konuştu.


Dünya Ekonomik Forumu Avrupa Direktörü Stephen Kinnock ise, İstanbul'un kültürler ve dinler arasında bir köprü olduğunu kaydetti. Kinnock, " İstanbul'un ekonomik ve politik açıdan önemli bir rolü var. Türkiye'nin sembolize olmuş ve kritik bir rolü var. Ekonomik jeopolitik anlamda da önemli bir yerde Türkiye. Bu toplantı hükümetleri, sivil toplum kuruluşlarını, akademisyenleri karar vericilerin hepsini buluşturacak " dedi.


BAĞIŞ VE ZAPSU'NUN KOYU SOHBETİ


Bu arada Dünya Ekonomik Forumu yetkilileri toplantıyla ilgili bilgiler verirken AB Bakanı Egemen Bağış ve Türkiye'yi temsilen forumda yer alacak Cüneyd Zapsu koyu bir sohbete daldı. Bakan Bağış sık sık telefondan birşeyler gösterirken Zapsu zaman zaman not aldı. Sohbet sırasında sık sık gülen Bağış ve Zapsu birbirlerine not da yazdı. Zapsu'nun yazdığı notu Bağış'a vermesi ve bir kameramanın çektiğini söyleyerek Bağış'ı uyarması dikkat çekti.


Dünya Ekonomik Forumu binin üzerinde katılımcıyla 4- 6 Haziran tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasını yapacağı forum ilk kez Orta Asya, Kuzey Afrika ve Avrasya'yı birleştiren İstanbul'da düzenlenecek.


PÇK-UÇ (MK) (FOTOĞRAF)