Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından gerçekleştirilen Türk-Singapur İş Konseyi Forumu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ile Singapur'un modern değerleri ve idealleri paylaşan dost iki ülke olduğunu, bölgelerinde takip ettikleri politikalar ve paylaştıkları değerlerin de ülkeler arasındaki işbirliği için sağlam bir zemin teşkil ettiğini ifade etti.


Türkiye ve Singapur'un pekçok bölgesel ve uluslararası konuda benzer görüşleri taşıdığını ve uluslararası alanda çok iyi işbirliği yürüttüğünü belirten Babacan, Singapur'un Türkiye'de büyükelçiliğinin bulunmamasının önemli bir eksiklik olduğunu dile getirdi. Babacan, geçen yıl Ankara'da yerleşik büyükelçilik açılması için Singapur hükümetinin karar verdiğini, İstanbul'da da "International Enterprise (IE) Singapore" adlı kuruluşun İstanbul Ofisi'nin açılışını yapacaklarını aktararak, bu büyükelçiliğin ve İstanbul'daki temsilciliğin iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesinde kilometre taşı niteliği taşıyacak gelişmeler olduğunu belirtti.


"İSTANBUL'U ÖNEMLİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞMAYA BAŞLADIK"


Babacan, Singapur'un Çin'den sonra Asya Pasifik bölgesinde Türkiye'nin ikinci büyük ihracat ortağı olduğuna işaret ederek, demir, çelik, petrol ürünlerinin ihracatın ana kalemlerini oluşturduğunu anlattı. Son yıllarda birbirini ardına uygulamaya koydukları ekonomik reformlar nedeniyle Türkiye'deki yatırım ortamının cazip hale geldiğini söyleyen Babacan, "Türkiye'nin özellikle dış ilişkiler anlamındaki vizyonu ve perspektifi hızla genişliyor. Yakın ilişkilerimizin olduğu bölgelerin dışında da yoğun faaliyet gösteriyoruz. Latin Amerika, Uzakdoğu, Güneydoğu Asya gibi bölgelerle olan ticaret ve karşılıklı yatırımlarımız artıyor" dedi.


Babacan, Türkiye'nin tarımsal ekonomik büyüklük açısından Avrupa'da ilk, dünyada 7. sırada yer aldığını dile getirerek, Türkiye'nin güçlü olduğu alanlardan birinin de turizm olduğunu ve Türkiye'nin hızla gelişen sanayisiyle dikkat çektiğini de kaydetti. Bölgesel ve küresel sermaye açısından İstanbul'u önemli cazibe merkezi haline getirmek için çalışmaya başladıklarını anlatan Babacan, "Bu projenin hayata geçirilmesi için göstereceğimiz gayret Türkiye'nin daha etkin sağlıklı ve hızlı işleyen bir adalet sistemine sahip olmasına da katkı sağlayacaktır. Çünkü İstanbul'un finans merkezi projemiz içinde yargıyla ilgili de önemli reformlar söz konusu. İstanbul Tahkim Merkezi ve Finans konusunda ihtisaslaşmış mahkemeler söz konusu" diye konuştu.


"PEK ÇOK ULUSLARARASI KURULUŞUN, İSTANBUL'DA BÖLGESEL MERKEZ AÇTIĞINA ŞAHİT OLUYORUZ"


Singapur ile İstanbul arasında çok önemli sinerji oluşacağını tahmin ettiklerini, pek çok alanda Singapur'un Güneydoğu Asya'da bölge pazarları için giriş kapısı olarak görüldüğünü, İstanbul'un da bu coğrafyada bölge pazarları için giriş kapısı olduğunu söyleyen Babacan, şöyle konuştu;


"Dolayısıyla İstanbul ve Singapur'u sadece kendi içinde değil, aynı zamanda bölgesel bir merkez olarak düşünüp, bundan istifade edip iki ülke arasındaki ortaklıkları nasıl geliştirebiliriz, bu sinerjiyi nasıl harekete geçirebiliriz bunun üzerinde durmamız gerekiyor. İstanbul'un uluslararası kuruluşların bölgesel merkezi olması için avantajlı konumu var. Ayrıca uygun bir altyapı ve uçuş bağlantılarına sahip. Çalışanlara da yüksek yaşam kalite sunuyor. Pek çok uluslararası kuruluşun, İstanbul'da bölgesel merkez açtığına şahit oluyoruz. Türk işadamları ve Türk profesyonelleri Singapur örneğinde olduğu gibi bütün bölgede rahat iş yapma esnekliğine sahip. Singapurlu iş adamlarının bölgede zorlukla karşılaşması mümkün değil. Hangi ülke olursa olsun çok rahat iş yapar. İstanbul'un da bölgede böyle bir avantajı var."


DG-UC (MK) (FOTOĞRAF)