Dilhun GENÇDAL - Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL, Türk-Çin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumu'na katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, forum sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping'in ziyareti kapsamında bankacılık sektörüne ilişkin herhangi bir görüşmenin yapılıp yapılmadığı sorulunca Babacan, geçen yıl bir Çin bankasına İstanbul'da büro açmasıyla ilgili lisans verdiklerini, bu bankanın çalışmaya başladığını kaydetti. Babacan, Türkiye'de kurulmuş bir Çin bankası görmeyi de arzu ettiklerini ifade ederek, "Yine Ziraat Bankası olur, başka bir banka olur ama Çin'de de kurulu, Çin'de lisans almış bir bankanın orada hizmete girmesi çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Biz buna açığız. Muhataplarımız görüşecekler, BDDK Çinli muhataplarıyla görüşecek ve bu, ne kadar kısa zamanda gerçekleşirse o kadar iyi olur diye düşünüyoruz" dedi.


TOPLAM GÖREV SÜRESİ 10 YILI GEÇMEYECEK


Babacan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile ilgili bazı yasa değişiklilerine ilişkin, dün öğleden sonra ilgili kişilerle görüşme yaptıklarını anlatarak, bunun Başbakanlık bürokrasisi tarafından yapılan bir çalışma olduğunu kaydetti. Özellikle TMSF Başkanı'nın tekrar atanıp atanamayacağıyla ilgili hukuki boşluk olduğunu belirten Babacan, şunları söyledi:


"Bazı hukukçular diyor ki 'Tekrar atanabilir', bazıları diyor ki, 'Olmaz'. Bundan sonra benzer durumlarla karşı karşıya kalmamak için kanunda bir açıklık olması ihtiyacı düşünmüş arkadaşlar. Bunu da bizim direkt grup başkan vekillerine bildirerek 'Böyle bir şeyi bir kanuna, bir teklife koyarsanız, o da açıklığa kavuşur' denmiş. Fakat mecliste bu biraz daha genişlemiş ve farklı bir şekil almış. Dün Sayın Başbakanımız ile akşam burada bu konuyla ilgili gerekli görüşmeleri yaptık. Oradaki düzenlemeyi şu şekilde yapacağız, kurul üyeleri ve kurul başkanları bundan sonra 6 yıllığına değil, 5 yıllığına atanacak ve en fazla iki dönem olacak. Yani 5 artı 5, 10 yıllığına sınırlamış olacağız. Dolayısıyla Başbakanlıkla ile AK Parti Grubu arasındaki teknik konuyu daha açıklığa kavuşturmuş olduk. Başbakanımızın talimatıyla bu şekle bağladık. Başbakanlıkta bugün bununla ilgili gerekli taslak hazırlanacak, meclisteki arkadaşlarımıza iletilecek. Tabii takdir meclisin, ama mecliste torba yasa içinde onu bu şekilde çözmüş olacaklar. Dolayısıyla sınırsız bir süre söz konusu olmayacak. 5 artı 5, iki dönem sınırlı bir şekilde üyeler ve başkanlar bundan sonra görevlerini yapmış olacaklar. Ancak ne olursa olsun herhangi bir üyenin ya da başkanın toplam görev yaptığı süre 10 yılı geçmeyecek. İki dönem ya da bazı ara dönemler oluyor. Fakat 10 yıl ile sınırlamış oluyoruz. Atamadaki süreyi de 6 yıldan 5 yıla indiriyoruz. O şekilde bunu netleştirmiş olduk."


ÇİN BANKALARINA KAPI AÇIK


Çin'den Türkiye'ye gelecek başka banka olup olmadığının sorulması üzerine de Babacan, "Biz açığız. Başvuru süreleri karar alınana kadar biraz daha örtülüyor bankacılığın tabiatı gereği. Kendileri açıklamak isterse problem yok. Ama biz demiyoruz ki, 'Şu banka başvurdu' diye. Bizim açıklamamız doğru değil. Ama kapı açık. Tabii ki, BDDK'nın kriterleri var. BDKK'nın kriterlerine uyan Çin bankalarına kapı açık" dedi.


TEK PROBLEM YUNANİSTAN DEĞİL


Babacan, Yunanistan ile ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:


"Yunanistan konusunda doğru bir anlaşma var. Ancak bunun uygulanmasını hep beraber yakından izlememiz gerekiyor. Bir yandan Yunanistan'ın vermiş olduğu taahhütleri yerine getirmesi bundan sonraki dönemde önemli olacak. Ancak belirsizlik bir ölçüde azaldı. Tamamen ortadan kalkmadı, ama bir ölçüde azaldı. Avrupa ekonomisiyle ilgili olumlu gelişmeler, belirsizliklerin azalması her zaman kuşkusuz Türkiye'ye de olumlu yansıyacaktır. Ancak tabii tek problem Yunanistan değil. Daha çok problem var. Daha köklü adımlar atılması gerekiyor. Pek çok ülkede reformlar gerekiyor. Pek çok ülkenin, ülkesine çeki düzen vermesi gerekiyor. Bunlar da daha zaman alacak. Hemen akşamdan sabaha düzelecek bir tablo yok Avrupa'da. Ancak en azından kısa vadeli bir belirsizlik alanı vardı. O şimdilik açılmış oldu. Ama uygulamayı yakından takip etmemiz gerekiyor. Uygulamada problem çıkmaması için her iki tarafın da gayret göstermesi gerekiyor."


NÜKLEER ENERJİ KONUSUNDA ÇİN İLE DİYALOG BAŞLAYACAK


Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping'in ziyareti kapsamında nükleer enerji konusunun gündeme gelip gelmediği sorusuna ise Babacan, şu yanıtı verdi:


"Nükleer enerji de kuşkusuz gündeme geldi ve Enerji Bakanlığımızla Çin'in ilgili birimleri arasında bir diyalog süreci başlayacak. Bizim 2023 hedefimiz 3 santral. Birincisi tamam Ruslarla anlaştık devam ediyor. İkincisi, Koreliler, şimdi Japonlarla bir süreç var. Üçüncü nükleer santral projemiz zaten var. Dolayısıyla Çinlilerle bir diyalog başlayacak. Bu diyalogda ikinci için mi olur, üçüncü için mi olur, o biraz da Japonlarla olan görüşmelerin gidişine bağlı. Ben Tokyo ziyaretinde söyledim, biz Japon teknolojisine güveniyoruz ve Japonya ile olan görüşmelerin en kısa zamanda bitmesini arzu ediyoruz. Ama öte yandan hem Kore ile diyaloğumuz tekrar canlanmış durumda. Çinlilerle de yeni bir diyalog süreci başlıyor. Ama unutmayalım ki, 2023 hedefi 3 santral."


DG-YK (MK) (FOTOĞRAF)