OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Hasan Korkmaz ile Doç. Dr. Yasemin Özdener, dünyada sadece Samsun’da yetişen ve 60 kök kaldığı için yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan endemik bitki 'Aristolochia Samsunensis'in neslinin tükenmemesi için harekete geçti. Bitki üzerinde araştırma yapan iki öğretim üyesi, bitkinin yurt dışındaki araştırmalar tarafından çalınması ve tarımsal faaliyetler kapsamında kullanılan kimyasal ilaçlar nedeniyle zarar görmesi engellemek için bulunduğu yeri sır gibi sakladı.

Doç. Dr. Hasan Korkmaz, bitki üzerinde yapılan ilk araştırmalarda zehirli bir tür olduğunun belirlendiğini söyledi. Doç. Dr. Korkmaz, "Bitki ilk olarak 1962 yılında ingiliz bilim adamları tarafından bulunmuş. Biz dünyada sadece Samsun’da yetişen bu bitkiyle ilgili araştırma yapmaya başladık. Sadece kısıtlı bir bölgede çok az sayıda olduğunu tespit ettik. Şuan bitki yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Dünyada 60 kök kadar var. Biz yaptığımız çalışmayı ve bitkinin yerini çok gizli tuttuk. Yerini saklamaya devam ediyoruz. Yerinin ortaya çıkması beraberinde farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Şuanda ne gibi bir etkisinin olduğu yönünde bir veri elimizde yok. İlk aşamada bitkinin yok olmaması için çalışıyoruz" dedi.

Bitkinin lokal olarak yetişdiği bölgenin deşifre edilmesi halinde yurt dışındaki araştırmacılar tarafından çalınma ihtimalinin gündeme gelebileceğini dile getiren Doç. Dr. Korkmaz, gerekli tedbirleri almaya çalıştıklarını ifade etti.



YK(MS/BT)