AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Myanmar’daki Arakan Müslümanlarına yönelik yapılan katliamı sert bir dille kınadı.

Yeneroğlu yaptığı açıklamada, “Arakanlı Müslümanlar soykırımla karşı karşıyadır. Srebrenitsa katliamında kötü bir sınav veren dünya kamuoyu şimdi de Arakanlıların maruz kaldığı soykırımı hatırlatan şiddetle sınanmaktadır. Birleşmiş Milletler duruma derhâl müdahale etmelidir. İslam İşbirliği Teşkilatı’nı da sorumluluk almaya davet ediyorum.” dedi. Yeneroğlu açıklamasında şunları kaydetti:

“Arakan’da, dünyanın gözleri önünde, tüyler ürpetici olaylar yaşanıyor. Myanmar ordusu, 25 Ağustos'ta güvenlik güçlerine yapılan saldırıyı gerekçe göstererek köyleri basıyor; genç-ihtiyar, kadın-erkek demeden sivilleri öldürüyor. Avrupa Rohingya Konseyi, yapılan saldırılarda 3 günde 2 ila 3 bin kadar Müslüman’ın katledildiğini açıkladı. İslam İşbirliği Teşkilatı da 20 binin üzerinde kişinin yerlerinden edildiğini, birçok köyün sistematik saldırıya maruz kaldığını belirtti. Birleşmiş Milletler 3 bin kişinin Bangladeş’e iltica ettiğini duyurdu.

Arakanlı Müslümanlar soykırımla karşı karşıyadır. Srebrenitsa katliamında kötü bir sınav veren dünya kamuoyu şimdi de Arakanlıların maruz kaldığı soykırımı hatırlatan şiddetle sınanmaktadır. Başta bölge güçleri olmak üzere, Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın saldırıları kınamaktan öteye geçememeleri esef vericidir.

Ordu teröründen kaçıp Bangladeş’e sığınmaya çalışan insanların büyük bölümünün bu ülke tarafından kabul edilmemesi ise ayrı bir trajedidir. Arakanlı Müslümanlar âdeta bölgeye hapsedilmiş vaziyettedir. Bu derece yalnız bir şekilde şiddet ve ölümle baş başa bırakılmaları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nce temsil edilen uluslararası güvenlik sisteminin olayları önlemede ne kadar etkisiz olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Myanmar Hükûmeti’ni şiddeti ivedilikle sonlandırmaya, Müslümanların yerleşim yerlerine geri dönmelerine imkân tanımaya davet ediyorum. Ayrıca Birleşmiş Milletler bu vahşet karşısında Myanmar Hükûmeti’ne karşı caydırıcı tüm opsiyonları değerlendirmeli, gerekirse müdahale etmelidir. İslam İşbirliği Teşkilatı ve bölge güçlerini de olayların durması yönünde sorumluluk almaya çağırıyorum. Myanmar Hükûmeti ile Arakanlılar arasındaki sorunun köklü bir şekilde çözülmesi elzemdir. Aksi takdirde şiddet dalgasının tüm Arakanlıların yok edilmesine kadar süreceği aşikârdır.” dedi.